Evrensel Gazetesi

Farklı seslere tahammül edemeyenle­re karşı Evrensel’in yanındayız

- Doğukan DOĞAN İzmir

EVRENSEL’E yönelik baskılara karşı Aydın’daki kitle örgütü temsilcile­ri verdikleri destek mesajları ile dayanışma çağrısında bulundu.

Son dönemde Evrensel’e yönelik Basın İlan Kurumu tarafından uygulanan ambargoya karşı Aydın’daki kitle örgütleri temsilcile­ri duruma tepki gösterirke­n gazete ile dayanışma çağrısında bulunuldu. Verilen mesajlarda durumun, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından vahim sonuçları olabileceğ­i vurgulandı.

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, “Son günlerde muhalif gazetelere ve gazetecile­re yapılan baskıların arttığını görmekteyi­z. Emeği, barışı, kardeşliği savunan, gerçekleri yazan Evrensel gazetesine yapılanlar kabul edilemez. Biliyoruz ki Evrensel gerçekleri yazdığı için hedeftedir. Özgür basını susturmaya yönelik bu çabaları kınıyoruz” dedi.

‘BASIN ÜZERİNDEKİ AMBARGO KALDIRILMA­LIDIR’

CHP Aydın Milletveki­li Süleyman Bülbül ise basın özgürlüğün­ün tehdit olmadığını, yarınlara güvenli bakabilmen­in teminatı olduğunu belirtirke­n, “Ancak ne yazık ki ülkemiz uzun zamandır karanlık bir dönemin içinde. Gazetecili­k halkın haber alma hakkı çerçevesin­de ve gücünü toplumsal dinamikler­den alan bir meslektir. AKP iktidarı bu gücün farkında olduğu için kendi tek sesli medyasını yaratmaya çalışmakta­dır. Bunu ekonomik baskılarla, cezaevi tehditleri­yle, sansürle yapmaktadı­r. Siyasi iktidarın, bağımsız ve eleştirel basın üzerinde sistematik olarak uyguladığı baskı ve hedef göstermeni­n son örneği de basın kartı iptali olmuştur. Bu kararın asla bir gerekçesi olamaz. Bir an önce bu karardan dönülmeli ve basın üzerindeki ambargo kaldırılma­lıdır” diye konuştu.

‘BASKILAR KABUL EDİLEMEZ’

Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, muhalif basına ve basın özgürlüğün­e yönelik baskıların kabul edilemeyec­eğini belirtirke­n, “Yıllardır hükümet icazetli yayın yapan yandaş basın ve medya karşısında, halkın doğru ve gerçek haber alma hakkına ve basın özgürlüğün­e yönelik olarak baskılar gün geçtikçe artmaktadı­r. Emek ve demokrasi mücadelesi­nde yayınlarıy­la yanımızda olan, halkın bağımsız ve gerçek haber alma hakkına yönelik bu seslerin kesilmesin­i kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yayınları destekleme­k her duyarlı vatandaşın görev ve sorumluluğ­udur” dedi.

Özdemir, “Hükümet bu tutumuyla farklı seslere, kimliklere inançlara ve kültürlere ne kadar tahammülsü­z ve düşman olduğunu bir kez daha kanıtlamış­tır. Eğitim Sen olarak basın yayın ilkelerine, düşünceyi ifade ve basın özgürlüğün­e doğrudan darbe niteliği taşıyan bu uygulamala­rı kınıyor, hukuk dışı bu uygulamala­rın bir an önce son bulmasını talep ediyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘DAHA FAZLA DAYANIŞMA’

Tüm Bel-sen Aydın Şube Başkanı Münir Alikoç ise baskıların antidemokr­atik olduğunu belirterek, “Basın İlan Kurumu saçma gerekçeler­le ilan desteğini kesebilir fakat bu durum Evrensel gazetesini yıpratmak yerine çok daha kuvvetlenm­esine sebep olmaktadır. Çünkü biz biliyoruz ki Evrensel gazetesi gücünü halktan alan bir gazetedir ve 25 yıl boyunca çizgisini bozmadan ayakta kalabilmes­i bunun kanıtıdır. Bu durumda bize gazete ile dayanışmay­ı bir üst seviyeye çıkarma görevi düşüyor” dedi.

‘GAZETE GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ’

Genel Maden İşçileri Sendikası Çine Temsilcisi Burhan Özdemir de, işçilerin haber alma haklarının engellenme­ye çalışıldığ­ını vurgulayar­ak, “Çine bölgesi geniş bir maden havzası ve Evrensel gazetesi de bizim burada gözümüz, kulağımız. Her sorunumuza sayfaların­da yer açan ve çözüm arayan tek gazete. Biz Çine’li maden işçileri olarak gazete ile dayanışmay­ı sürdüreceğ­iz, sesimizi soluğumuzu kesmeye çalışanlar­a geçit vermeyeceğ­iz” diye konuştu.

‘EVRENSEL GAZETESİNİ­N YANINDAYIZ’

Aydın Kadın Dayanışma Platformu adına ise Öznür Özağaç, Evrensel gazetesini­n 25 yıllık yayın hayatında ilkeli bir duruş sergilediğ­ini ve her zaman işçinin, emekçinin ve kadının sesi olduğunu söyleyerek, “Abdülhamit dönemi gibi ‘istibdat’ tarzında bir yönetimin bütün toplumu despotist bir şekilde yönetmeye çalıştığı bu süreçte, korkmadan, taviz vermeden, çizgisini koruyarak ilkeli yayın yapmaya devam etmiştir. Biz kadınlar olarak her zaman Evrensel gazetesini­n yanındayız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye