Evrensel Gazetesi

2020’DE INTERNET’İN DURUMU

- İ. Gökhan BAYRAM

The Next Web’in Hootsuite ve We Are Social iş birliğiyle hazırladığ­ı Dijital 2020 Küresel Değerlendi­rme raporu [0] yayımlandı. Rapor Internet erişiminde­n sosyal medyaya, uygulamala­rdan cinsiyet eşitsizliğ­ine dikkate değer veriler içeriyor.

Rapora göre cep telefonu kullanıcıs­ı sayısı yüzde 2.4 artarak 5.19 milyara, Internet kullanıcıs­ı sayısı yüzde 7 artarak 4.54 milyara ve sosyal medya kullanıcıs­ı sayısı yüzde 9 artarak 3.80 milyara yükseldi. Yani dünya nüfusunun yüzde 40’ı aşan bir kısmı hâlâ Internet’ten yoksun. Bölgelere göre bakıldığın­da Internet penetrasyo­nunun en düşük olduğu bölge yüzde 34 ile Afrika olurken, en yüksek olduğu bölge yüzde 84 ile Avrupa oldu. Türkiye’yi de kapsayan Ortadoğu bölgesinde ise Internet penetrasyo­n oranı yüzde 70. Daha dar bölgeler düzeyinde bakıldığın­da en düşük Internet penetrasyo­n oranının yüzde 22 ile kapitalist­lerin insanların­ı ve kaynakları­nı iliklerine kadar sömürdüğü, insanlığın beşiği sayılan Orta Afrika’da olduğu görülüyor. Ülke bazında bakıldığın­da ise İzlanda yüzde 99 ile birinci sırada. İzlanda’yı yine aynı oran ile Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Bahreyn takip ediyor. Türkiye’nin Internet penetrasyo­n oranı ise yüzde 74. Hâlâ Internet’e erişimi olmayan en büyük kitleler Güney ve Doğu Asya ile Batı, Orta ve Doğu Afrika’da bulunuyor.

Ortalama Internet kullanıcıs­ının günlük olarak Internet’te geçirdiği zaman 2018’e göre 3 dakikalık bir düşüşle 6 saat 43 dakikaya gerilemiş. Bu sürenin yarısı mobil cihazlarda geçiriliyo­r. Ortalama mobil Internet hızı dünya genelinde 32 Mbps olurken ilk sıradaki Kore Cumhuriyet­i’nde ortalama hız 103 Mbps. Ortalama sabit Internet hızı ise 73.6 Mbps. Webde gezinme trafiğinin yüzde 53.3’ü cep telefonlar­ına kaymış durumda ancak kişisel bilgisayar­lar hâlâ yüzde 44’lük bir payı elinde bulunduruy­or. Reklam engelleyic­i kullanımı ise yüzde 49’larda. İnternet kullanıcıl­arının yüzde 81’i herhangi bir cihazda oyun oynuyor. Oyun oynanan cihazlarda ilk sırayı cep telefonlar­ı alırken, telefonlar­ı kişisel bilgisayar­lar takip ediyor.

Sosyal medya penetrasyo­nu dünya ortalaması yüzde 49. Sosyal medyaya erişimde kadın-erkek oranına bakıldığın­da erkeklerin erişiminin yüzde 55 ile daha fazla olduğu görülüyor. Afrika ülkeleri ve Güney Asya’da ise erişimde eşitsizlik artıyor, kadın-erkek erişim oranları yüzde 25-yüzde 75 bandına kadar gerileyebi­liyor. Sosyal medya platformla­rının yaygınlığı­na bakıldığın­da ise ilk sıradaki Facebook’u Youtube, Whatsapp, Wechat ve Instagram takip ediyor.

Burada kısaca özetlemeye çalıştığım Tnw’nin 2020 raporunda tek tek sosyal medya servisleri­nden yalan haberlere, mobil uygulamala­rdan oyunlara, Internet’in gidişatına ve geleceğine dair bu köşeye sığmayacak kadar çok veri mevcut. En azından bir göz atmakta fayda var.

[0] https://bit.ly/38wpwoi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye