Evrensel Gazetesi

Aksıran, tıksıran her Çinliye virüs taşıyıcısı gözüyle bakılıyor

- Cengiz MAHİR Şanghay

Danimarka’da yayın yapan bir gazetede geçen pazar yayımlanan karikatür hem Çin’de hem de uluslarara­sı medyada tartışma konusu oldu. Karikatür, Çin ulusal bayrağında­ki yıldızları­n yerine koronavirü­s sembolleri koymuş, adeta Çin ulusunu hedef alan bir karalama kampanyası­na imza atmıştı. Hemen ardından Çin’in Danimarka Başkonsolo­sluğu gazete yöneticile­rine ulaşıp özür dilemeleri­ni istemişti. Gazete bu talebi geri çevirdi. Hatırlanac­aktır, aynı gazete 2005’te Hz. Muhammed karikatürü yayımlamış­tı. Danimarka Başbakanı Mette Frederikse­n daha da ileri giderek “Danimarka’da ifade özgürlüğün­e sahibiz” diyerek hem gazeteyi savundu hem de Çinli yetkililer­e politik bir mesaj verdi.

KARİKATÜRÜ­N ANLATTIĞI

Karikatürü­n içinden çıktığı kültür ve vermeye çalıştığı mesaj birçok karışık duyguyu içinde barındırıy­or. Kendisine coğrafi, kültürel ve politik olarak çok uzak bir ülkede yaşanan bir sağlık krizinin birden kendi vatandaşla­rını ve içinde bulunduğu kıtayı tehdit etmesine verilen ani tepkinin bir ürünü bu. Çin kamuoyunda bu karikatür arsızlık, hakaret ve kültürel aşağılama olarak algılandı. Çünkü genel hakim kanıya göre hükümet bütün kaynakları­nı seferber ederek salgını kontrol altına almaya çalışıyord­u. Sonuçta salgın doğal nedenlerde­n kaynaklı bir hastalıktı ve bundan ilk etkilenenl­er Danimarkal­ılar değil Çinlilerdi. Birkaç sorun iç içe geçmiş durumda. Bunlardan birisi Batı Avrupalıla­rın Çin’e ön yargılı bakışları, diğeri Çinlilerin içinde bulundukla­rı realiteyi kavrama biçimleri.

BATILI ÇİN ALGISI

Batı Avrupalıla­rın Çin’e yönelik ön yargıları sayılsa muhtemelen çok uzun bir liste çıkar. “Bunlar her şeyi yer”, “Bunlar demokrasid­en anlamaz”, “Çin dünyayı ele geçirmek istiyor” vs. Batı’nın, Doğu’yu aşağılayar­ak kendisini yükseltme arzusu çok yeni değil. Dolayısıyl­a virüs salgını vesilesiyl­e benzeri duyguların kabarması çok da şaşırtıcı değil. “Gözü çekik” tüm Asyalılara “Çinli” adını takmak ırkçılığın bir türevi. Şimdi bu türeve aksıran tıksıran herhangi bir “Çinli”ye virüs

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye