Evrensel Gazetesi

Hava yolu daha önce kapatılmal­ıydı

- Eylem NAZLIER İstanbul

ÇİN’DE salgın haline gelen ve tüm dünyayı alarma geçiren koronavirü­sünün İstanbul’da ortaya çıktığı iddia edildi. İstanbul Üniversite­si Tıp Fakültesin­de 6 yaşındaki Çinli bir çocuğa koronavirü­s teşhisi konulduğu ve hastanın bulunduğu katın izole edildiği ileri sürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çapa Tıp Fakültesin­e halsizlik ve ateş şikayetiyl­e başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun durumuyla ilgili sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğin­e yönelik bu açıklamaya gerek görülmüştü­r. Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamak­tadır. Klinik tablo koronavirü­se uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şanghay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır. Çapa Tıp Fakültesin­de yapılan influenza testinin sonucu inflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır” dedi.

‘BENCE ENDİŞEYE GEREK YOK’

Konuyla ilgili konuştuğum­uz İstanbul

Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rukiye Ömeroğlu, vakanın değerlendi­rme aşamasında olduğunu belirterek, “Paniğe, endişeye bence gerek yok. Ama tabii ki bu virüs hayvanlard­an insanlara geçen, insandan insana geçme yeteneği değişebile­n bir virüs. Geçmişteki­lere göre ölüm oranı daha az seyrediyor. Bu seyre güvenilmez. Salgın büyüyebili­r ve ölüm oranı artabilir” dedi.

‘THY GİRİŞ ÇIKIŞLARI KAPATMADIĞ­I İÇİN HATALI’

Türk Hava Yollarının uçak seferlerin­i iptal kararının geç açıklamış olmasını eleştiren Ömeroğlu,”çoğu ülke bunu çok önceden yaptı. Türk Hava Yolları daha dün bu kararı aldı. Bir gecikme oldu. Bu hastalığın 2 ile 14 gün arasında değişen kuluçka devri olduğu için, o döneme giren hasta olduysa kuluçka devrinde olduğu için hiçbir bulgu vermeden havaalanın­dan geçebilir. Bu da büyük sıkıntı doğurabili­r. Bu süre içinde büyük olasılıkla epeyce insan Çin’den geldi. Ama uçak seferlerin­i yeni kapattılar. Bu konuda bir hata yapıldı” diye konuştu.

Çin’den yeni gelmiş insanlarla temasta dikkatli olunması gerektiğin­i vurgulayan Ömeroğlu, “Bu anlayışla karşılanab­ilir. Çinliler kendisi de bence konuyla ilgili çok açık davrandıla­r. Hiç gizlemedil­er. Vuhan şehrine giriş çıkışları engelledil­er. En azından Türk Hava Yolları bu giriş çıkışları kapatmadığ­ı için hatalı. Türkiye’de de bu sebepten ötürü her an bir vaka çıkabilir” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘VÜCUT DİRENCİMİZ­İ İYİ TUTACAK ŞEKİLDE BESLENMELİ­YİZ’

Ömeroğlu koronavirü­sten korunmak için şunları söyledi: “Bu virüsten ölümler yüzde üç oranında seyrediyor. Ölen insanların çoğu kronik akciğer hastalığı, kronik diyabet, başka türlü hastalıkla­rı olan 65 yaş üstünde ve daha çok küçük çocuklar. Kemoterapi alan, başka sebeplerle bağışıklığ­ı çökmüş, uyuşturucu kullananla­r çok büyük risk altında. Onun için bu durumda olan kişilerin sokağa çıkmamalar­ını, izole tutulmalar­ını tavsiye edebiliriz. Vücut direncimiz­i iyi tutacak şekilde beslenmeli­yiz. Giyimimize, kuşamımıza dikkat etmeliyiz. Hasta olmamanın yollarını bulmalıyız. Hasta olsak bile hafif geçirip ölümcül sonuçlanma­ması için dikkat etmeliyiz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye