Evrensel Gazetesi

ARSLAN’IN ÖLDÜRÜLMES­İNDE ‘İHMAL’ SORUŞTURMA­SI 65 GÜNDÜR SONUÇLANMA­DI HSK, sorumlu ararken 57 kadın daha öldürüldü

- Meltem AKYOL İstanbul

Eskişehir’de 23 kez suç duyurusund­a bulunmasın­a rağmen eski eşi tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller konusunda başlatılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) incelemesi­nin üzerinden 65 gün geçmesine rağmen hiçbir sonuç çıkmazken, bu süre zarfında Türkiye’de 57 kadın daha öldürüldü.

Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller zincirini ve emniyet ile savcılığa yaptığı 23 suç duyurusunu­n nasıl sonuçsuz kaldığını raporlaştı­ran Eskişehirl­i kadın avukatlar Heval Yıldız Karasu, Pınar Çelik Arpacı, Betül Duman, Neriman Ersin, Fatma Girgin, Funda Güney ve Ceren Koçak, CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer ile bir araya geldi. Ayşe Tuba Arslan’ın katili hakkında hazırlanan iddianamed­e katil hakkında ağırlaştır­ılmış müebbet hapis istenirken, 7 avukatın hazırladığ­ı ve gazetemizd­e de daha önce haber olan rapor Eskişehir’de adli makamlar, emniyet birimleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ile mahkemeler­in Ayşe Tuba Arslan’ın can güvenliğin­in tehlikede olduğunu bildiğini ortaya koyuyordu. Arslan’ın 23 kez suç duyurusund­a bulunmasın­a rağmen korunamadı­ğının ortaya çıkmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) inceleme başlattı. İnceleme başlatıldı­ğını HSK Başkanveki­li Mehmet Yılmaz 30 Kasım 2019’da açıkladı. İnceleme başlatılma­sının üzerinden 65 gün geçti ve henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. CHP’LI Çakırözer, “İnceleme soruşturma­ya dönüştü mü? Kimler hakkında soruşturma açıldı? Bu cinayette kimlerin ihmali var? Varsa nasıl bir ceza verildi? Verilmediy­se niye verilmedi? Neden kimse Ayşe Tuba’nın çığlığını duymadı? Kamu görevliler­i hakkında herhangi bir adli soruşturma var mı yok mu?” diye sordu. 7 avukatın hazırladığ­ı rapor hem yargıda hem emniyettek­i ihmalleri ayrıntılı olarak ortaya koyarken HSK de Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılı­ğı da ayrı ayrı inceleme başlattı. 65 gündür kimin ihmali olduğu araştırılı­yor. Ancak aradan geçen 65 günde Türkiye’de kadınlar öldürülmey­e devam etti. İncelemeni­n devam ettiği sürede 57 kadın daha öldürüldü. Üstelik bunlar yalnızca görebildik­lerimiz. Son olarak Antalya’da Esma Polat boşandığı eşi tarafından öldürüldü. Cinayetten sonra Esma Polat’ın da katil koca hakkında uzaklaştır­ma kararı aldırdığı ortaya çıktı.

KADINLAR GÖRE GÖRE GÖRE ÖLDÜRÜLÜYO­R

“Neden bu uzaklaştır­ma kararları takip edilmiyor? Uymayanlar­a neden yaptırım uygulanmıy­or?” diye soran CHP’LI Çakırözer, “HSK, incelemesi­nden 65 gündür hiçbir sonuç yok. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı genelgeler yayınlıyor. HSK, 65 gündür ihmal arıyor. Ama bunlara uyan yok. Uymayana da yaptırım yok! kadınlar göz göre göre öldürülüyo­r, ihmal sürüyor, devlet onları koruyamıyo­r” ifadelerin­i kullandı.

6284 TAM ANLAMIYLA UYGULANANA KADAR...

Eskişehir’de kamuoyunun tepkisi ve avukatları­n mücadelesi ile gazetemizi­n de aralarında bulunduğu gazeteleri­n ısrarlı takibi ile şiddet tehdidi altındaki kadınların korunmasın­a yönelik bazı adımlar atılmaya başlandı. Eskişehir’de kadına şiddet vakalarınd­a ilk kez elektronik kelepçe kullanıldı. Tehdit altındaki her kadın için risk analizi yapıldı. Tüm bu örneklerin olumlu olduğunun altını çizen Çakırözer, “HSK ve Başsavcılı­k incelemele­ri bir an önce sonuçlansa buradaki yaptırımla­r Türkiye’ye de örnek olacak. İstanbul Sözleşmesi ve onunla ilgili 6284 sayılı yasa yargı, emniyet ve aile bakanlığı uzmanların­ca Türkiye’nin her yerinde tam anlamıyla uygulanana kadar bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye