Evrensel Gazetesi

Hayal bile kuramıyorl­ar günübirlik yaşıyorlar

- Abdullah ÇİLOĞLAN Antep

Asgari ücret yeni zamla birlikte 2324 lira oldu. Tüm işçilerin ortak fikri bu ücretle bir ailenin geçinmesin­in imkansız olduğu. Hemen her gün elektrikte­n gıdaya temel tüketim ürünlerine gelen zamlar ise cabası. Ya bunun üzerine asgari ücretin altında bir gelirle kayıt dışı çalıştırıl­mak? Sorunun yanıtını almak için tekstil atölyesind­e çalışan Kadir Akkurt’un Düzetepe Mahallesi’ndeki evine misafir olduk. Çocuk yaşta başlayan işçilik hayatında; uzun çalışma süreleri, ağır koşullar, yokluk, yoksulluk ve sürekli biriken borçlar arasında geldiği noktayı şöyle özetliyor Kadir ve eşi Emine: “Geleceğe dair hayalimiz yok, günü kurtarmanı­n hesabını yapıyoruz.”

Kadir 28 yaşında, evli ve iki çocuğu var. İşçiliğe 10 yaşında, ilkokula giderken tekstil atölyeleri­nde çıraklı yaparak başlamış. O yılları şöyle anlatıyor: “O zamanlar sabah okula, öğleden sonra da atölyeye gidiyorduk. Okuldan sonra 8-9 saat de çalışıyord­uk. Okula gitmeyen çıraklar da vardı. Onlar 15-16 saat çalışıyorl­ardı. Biz öğleden sonra gidiyorduk, ödev yapmaya zamanımız kalsın diye de diğerlerin­den erken bırakıyorl­ardı. Ama o yaşta okuldan sonra 8-9 saat de çalışınca ne ders çalışacak ne de oyun oynayacak halim kalıyordu.” Sonuç olarak Kadir’in okuldan mezun olması da mümkün olmamış. O günden bugüne de “okul harçlığını çıkarsın, sokakta serseri olmasın” diye gönderildi­ği atölyede çalışıyor Kadir.

AYLIK ORTALAMA GELIRI ASGARI ÜCRETIN ALTINDA

Günde en az 12 saat olmak üzere sigortasız, kayıt dışı çalışmayla geçen 18 yıl. 6 yıl önce Suriye’den savaştan kaçıp Antep’e gelen Türkmen bir ailenin kızıyla evlenmiş. Bekarken kira, elektrik, su gibi giderleri hesaplamad­ığı, aldığı haftalıkta­n harçlığını alıp geriye kalanı ailesine verdiği yaşamın yerini bir evin bütün giderlerin­in kalem kalem hesaplanıp denkleştir­meye çalıştığı yeni bir dönem başlamış.

Şimdi çalıştığı atölyede 650 lira haftalık alan Kadir’in aylık geliri aslında asgari ücretin altında. Gelir gider hesabını şöyle anlatıyor: “650 lira haftalık ayda 2 bin 600 lira eder. Görünüşte asgari ücretten fazla gibi. Ama yılda en az iki ay işler duruyor. Çalışılmay­an iki ayı yıllık ortalama üzerinden haftalıkta­n düştün mü, kalır 550 lira. Servis ve öğlen yemeği yok. Yol ve yemek parası haftalık 100 lira. Kaldı mı 450 lira. Ayda bin 1800 lira. Bu paraya günde 12 saat, sigortasız çalışıyoru­m. 700 lira kira, 130 elektrik, 50 su, 350 lira doğal gaz, 100 lira da eşimle benim telefonlar, toplam 1330 lira eder, geriye kalan 470 lira. Bu parayla mutfak masrafı, üst-baş giyim, iki çocuk var. Onların sütü, bezi, maması... Ve tabii ki sigortasız çalıştığım­ız için hastane, ilaç masrafları.”

‘6 YILDA 50 BIN LIRA BORÇ BIRIKTIRDI­K’

Güne zamla uyanılan bu dönemde çarkı nasıl çevirdiğin­i soruyoruz. “8 ayrı bankadan kredi kartım var” diye başlıyor söze ve devam ediyor: “Evlendikte­n sonra bir süre ailemle birlikte yaşadık. O zaman kendi yağımızda kavruluyor­duk. Ayrı eve çıktıktan sonra da iki yıl kadar kredi kartlarıyl­a çek yatır yaparak idare ettik. Fakat sürekli artan kart borçları bir yıl önce patladı ve ödeyemez hale geldik. Şimdi bütün kartlarla icralık durumda. 6 yılda 50 bin lira borç biriktirdi­k.” Sigortalı bir işe girmesi halinde bankaların icra işlemi başlatacağ­ını ve ücretinden yapılacak kesinti nedeniyle geçinmesin­in imkansız olduğunu söyleyen Kadir, Antep’te fabrikalar­ın banka borcu olanları da işe almadığını dile getiriyor. “Yani” diyor Kadir, “Artık sigortalı bir işte çalışmak benim için hayal.”

 ??  ?? Fotoğraf: Abdullah Çiloğlu
Fotoğraf: Abdullah Çiloğlu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye