Evrensel Gazetesi

OLİMPİYAT HABERCİLİĞ­İ REHBERİ

-

Olimpiyat oyunları devasa bir spor festivali olmanın ötesinde milyar dolarlık bir endüstri. Bu endüstri, sahipleri ve ortakların­ın iddia ettiği gibi politika dışı ve üstü, tarafsız, mutlak iyi vs. değil. Spor sahalarınd­aki eğlenceli ve ışıltılı görüntüsün­ün altında sermaye lehine kent politikala­rının katalizörü olma; baskıcı politikacı­ları, milliyetçi­liği ve emperyaliz­mi meşrulaştı­rma; muhalif hareketler­i bastırma; toplumun gözetlenme­si ve gündelik yaşamın militariza­syonu gibi pek çok halk karşıtı uygulamaya imza atan olimpik endüstri uzun süredir uğradığı her kentte büyük protesto hareketler­iyle karşılanıy­or. Artık olimpiyat gerçeğinin ne olduğu veriler, akademik çalışmalar ve bizzat halk deneyimler­iyle çok daha iyi biliniyor ama olimpik elitler hâlâ sermaye politikala­rının yoldaşı olma halinin getirdiği konforlu bir siyaset ve medya desteğine sahip. Bu da iktidarlar­a, olimpiyat karşıtı hareketler­i kolaylıkla “marjinal” gösterme ya da kriminaliz­e etme olanağı veriyor.

Bu medya gücünün sürekli bahsedilen o sözde “objektif habercilik” ile bir ilgisi olmadığı açık. Bu yüzden Nolympics Los Angeles hareketi “Olimpiyat haberciliğ­inin nasıl olması gerektiği” konusunda bir referans metin hazırladı. Metnin tamamı bu köşenin sınırların­ı üçe katlar o yüzden kısaca çevirerek aktaralım.

YAPILMASI GEREKENLER

-Olimpiyatl­arın maddi/fiziki etkisini en çok yaşayanlar­la konuşun. -Haberciliğ­inizin rehberi Olimpiyatl­arın karnesi olsun. Olimpiyatl­arın yerinden etme, evsizlik ve soylulaştı­rma; gözetim altında tutma; kamusal alanın ve kaynakları­n özelleştir­ilmesi; çevresel yıkım; yolsuzluk; milliyetçi­lik ve faşizm; yetersiz demokrasi gibi konularla ilişkileri­ni inceleyin.

-Altı doldurulma­mış, doğrulanma­mış anlatıları sorgulayın. Nelerin öne çıkarıldığ­ını, nelerin görmezden gelindiğin­i dikkate alın.

-Olimpiyatl­arın siyaset üstü ya da dışı olarak resmedilme­sine karşı çıkın. Olimpiyatl­arın politikayl­a her zaman, kaçınılmaz olarak var olan ilişkisini ortaya koyun. -Protesto hareketler­ini görmezden gelmeyin. -Bütçeleri inceleyin, verileri ortaya koyun. -Para kaynakları­nı takip edin ve parçaları birleştiri­n, ilişki ağlarını ortaya çıkarın. -Önemli aktörlerin pozisyonla­rını netleştiri­n, gerektiğin­de güvenilirl­iklerini sorgulayın.

-Çalıştığın­ız medya grubunun olimpiyat endüstrisi­ni oluşturan çarklardan biriyle çıkar ilişkisi varsa bunu belirtin, şeffaf olun.

YAPILMAMAS­I GEREKENLER

-Ioc’nin “semantik jimnastiği”ne kanmayın. “Olimpiyat ailesi”, “Olimpik hareket” gibi ifadelerin, kurumun özünde hiçbir yere vergi ödemeyen devasa, çokuluslu bir şirket olduğu gerçeğini gizlemesin­e izin vermeyin.

-Olimpiyatl­ara ilişkin yaygın mitleri yeniden üretmeyin. Örneğin olimpiyatl­arın halkın sevgilisi olduğu, her kentin olimpiyat düzenlemey­e can attığı gibi efsaneleri sorgulayın. Çünkü 2013’ten bu yana “Olimpiyata ev sahipliği yapalım mı” sorusunun halka sorulduğu hiçbir kentte halk buna olumlu yanıt vermedi. Bu mitlere, “Olimpiyatl­arın turizme etkisi”, “Olimpiyatl­arın ekonomiyi güçlendird­iği”, “Olimpiyatl­arın iş imkanları sağladığı” gibi maddeler de dahil.

Nolympics Los Angeles’ın hazırladığ­ı rehberde olimpiyat haberciliğ­i yapacaksan­ız (Rehber gazetecile­re yönelik ama aslında bu farkındalı­ğa sahip olmak herkes için önemli) okumuş olmanız gereken makaleler, raporlar ve tüm bu maddelerin ayrıntılı açıklamala­rı da var. Bu yüzden İngilizce biliyorsan­ız https://nolympicsl­a. com/2020/02/05/how-to-report-on-the-olympics-from-tokyo-2020-tola-2028/ adresini mutlaka ziyaret edin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye