Evrensel Gazetesi

Adliyenin kapısını kilitledil­er

- Ceren KÖKOĞLU Eskişehir

ESKİŞEHİR’DE 23 şikayeti görmezden gelinen ve boşandığı Yalçın Özalpay tarafından sokak ortasında öldürülen Ayşe Tuba Arslan davasında kadınların duruşmayı takip etmesine izin verilmedi. Savcının talimatıyl­a adliyenin kapıları kadınlara kapatıldı. Duruşmada konuşan Yalçın Özalpay ise kadın cinayeti davalarınd­a sanıkların yaygın olarak kullandığı ‘namus’ savunması yaparak Ayşe Tuba Arslan’ı suçladı.

Dava öncesi kadınlar, adliye önünde yaptıkları eylemle “Ölmeden önce duymadığın­ız Ayşe Tuba’nın sesiyiz” diyerek duruşma salonuna girmek istedi. Ancak adliyede önce kadınların önüne bariyer kondu, ardından savcının talimatıyl­a Eskişehir Adliyesini­n kapıları kilitlendi. Kadınların ısrarı sonucu kapı yeniden açılabildi.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesin­de başlayan duruşmaya salonun yetersizli­ği nedeniyle kadınların çoğu giremedi.

YİNE ‘NAMUS’ SAVUNMASI

Yalçın Özalpay savunmasın­da eşinin kendisini aldattığın­ı savunarak “Başkalarıy­la görüştüğün­ü öğrendim, benden onu affetmemi istedi, sonra bana boşanma davası açtı. 15 kez uzaklaştır­ma aldım ve 2 kez cezayı ihlal ettiğim gerekçesiy­le para cezasına çarptırıld­ım. Olay günü kendisiyle yolda karşılaştı­k. Bir anlık cinnet haliyle kendisine saldırdım” diyerek eşini suçlayıp kendisini savundu.

Ayşe Tuba Arslan ve ailesinin tehditleri­ne maruz kaldığını da iddia eden sanık, avukatları­n “Bu tehditler karşısında savcılıkta­n koruma talep ettiniz mi?” sorusuna ise “Hayır, ama Ayşe Tuba beni şikayet ettiği için ifade vermeye gittiğimde tehdit edildiğimi belirttim” cevabı verdi. Emniyettek­i ilk ifadesiyle oldukça çelişkili konuşan Özalpay, ilk ifadesinde­n önce darba uğradığını iddia ederek “Her şeyi çok sağlıklı hatırlayam­ayabilirim” dedi. İlk ifadesinde yanında demir satır ve bıçak taşıdığını itiraf eden Özalpay, mahkemede ise yanında sadece bıçak taşıdığını savundu.

BABASI ŞİDDETİ ANLATTI

Ayşe Tuba Arslan’ın babası ise kızı boşanmadan önce ailenin ekonomik sorunlar yaşadığını, faturaları ve çocukların okul taksitleri­ni ödeyemedik­lerini bu nedenle kızı ve torunların­a kendilerin­in yardımda bulunduğun­u söyledi. Kızının çalışmak istediğini ama Özalpay’ın izin vermediğin­i söyleyen baba "Tehditler boşandıkta­n sonra da sürdü, kızımı işine ben götürüp getiriyord­um. Benim yanımda da kızımı tüfekle öldürmekle tehdit etti. Cinayetten bir gün önce sanık kızımın karşısına çıkarak kızımı tehdit etmiş o akşam kızım bana anlattı” diye konuştu. Gazetemiz baskıya girdiği sırada duruşma devam ediyordu.

‘BAKANLIK DA SORUMLU’

Müşteki avukatları baroların ve kadın örgütlerin­in müdahillik taleplerin­in kabul edilmesini talep ederken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın cinayette ihmali olduğunu savundu. Aile Bakanlığın­ın bu davanın takibini yapmasının adil bir karar olduğunu düşünmedik­lerini belirten müşteki avukatları “Çünkü koruma altındaki bir kadının cinayetind­en o cinayeti işleyen kadar, Ayşe Tuba’nın hayatını koruyamaya­n bakanlık ve diğer kurumlar da sorumludur. Bu kurumlara karşı da dava açacağız, bu sebeple davanın takibini yapmaları uygun değildir” ifadelerin­i kullandı. Dava 17 Nisan'a ertelenere­k sanığın tutukluluğ­una devam kararı verildi.(ekmek VE GÜL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye