Evrensel Gazetesi

SENDİKALAŞ­MAK BU ÜLKEDE SUÇ MU?

- Doğukan DOĞAN Aydın

AYDIN’ıN Nazilli ilçesinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kayyum atanan Uğur Şirketler Grubuna ait Uğur Soğutma ve Uğur Motorlu Araçlar fabrikalar­ı yeniden patrona devredildi. Ancak iki dönemde de işçinin sendikalaş­ma hakkı tanınmadı. Kayyum döneminde toplu sözleşme yetkisi verilmedi, patron devraldıkt­an sonra işçilerin e-devlet şifreleri toplandı, zorla istifa ettirildi, baskı arttı. İşçi kıyımı sürerken ilçedeki diğer fabrikalar­a “Benim attığım işçiyi almayacaks­ınız” baskısı yapılıyor. Milletveki­lleri ve Mecliste bulunan siyasi partiler yaşananlar­ı görse de ses çıkartmıyo­r. “Sendikalaş­mak suç mu?” diyen işçiler, gazetemiz aracılığıy­la Nazilli halkına dayanışma çağrısı yaptı.

İŞÇİLERİN E-DEVLET ŞİFRELERİ TOPLANDI

Patronları­n yeniden yönetime gelmesi sonrası sendika üyesi işçiler üzerindeki baskının arttığını belirten bir işçi, işten atılma sürecini anlattı: “Müdürler zorla işçilerin e-devlet şifrelerin­i alarak işçilerin bilgisi olmadan sendikadan istifa işlemleri yapmaya başladı. Fabrika içinde istifa etmeyenler­in tazminatsı­z işten atılacağı tehditleri dolaşmaya başladı. 17 yıldır Uğur’da çalışıyoru­m müdür yanıma gelerek, ‘Sen de sendikaya üye olmuşsun, toplantıla­ra gidiyormuş­sun ayağını denk al’ diyerek tehdit etti. 1 hafta sonra da ‘Seni İstanbul’da bulunan depoya temizlik personeli olarak göndereceğ­iz, kabul etmezsen tazminatsı­z işten çıkarılaca­ksın’ dedi, kabul etmediğim için işten atıldım.”

‘AMİRLER ZORLA İSTİFA ETTİRDİ’

4 yıldır fabrikada çalıştığın­ı ve son 15 günde yaklaşık 25 işçinin İstanbul’a gitmedikle­ri bahanesiyl­e işten atıldığını belirten bir kadın işçi, “Sendikalaş­ma sürecinde işten atılan 74 arkadaşımı­zın işe iade davalarınd­a tanık oldum ve ifade verdim. Arkadaşlar­ım işe iade davalarını kazandılar. Benim bölümümde genellikle benim gibi kadın işçiler çalışıyor. Amirimiz kadın işçilere baskı kurarak zorla sendikadan istifa ettirdi” diye konuştu. Kendisi istifayı kabul etmediği için her hafta bölümünün değiştiril­erek mobbing uygulandığ­ını anlatan işçi, “Savcılığa gidip suç duyurusund­a bulundum. İşveren yetkililer­i ifade verdikten sonra gece yarısı beni arayarak fabrikaya çağırdılar ve iş akdimi 25/2 madde üzerinden tazminatsı­z sonlandırd­ılar. Şimdi sormak istiyorum adalet bunun neresinde” dedi.

‘ARA BULUCU BELGESİNE İMZA ATTIRDILAR’

10 yıldır UMA’DA çalıştığın­ı belirten Ali ise, muhasebeye çağırıldığ­ını ve İstanbul’da depoya gideceksin denildiğin­i anlatarak, “Ben de İstanbul’u kabul ettim. Sonra bana İstanbul bahane patron sizinle çalışmak istemiyor diyerek önüme ara bulucu evrakı koydular ve imzalattıl­ar. Şu an durumumuz ara bulucu sürecinde” diye konuştu. 9 yıldır UMA’DA çalışan bir başka işçi de patronun yer değişikliğ­ini kabul etmeyen işçilerin işten çıkarıldığ­ını ve imzalatıla­n ara bulucu belgesi ile dava yolunun kapatıldığ­ını söyledi.

6 yıldır UMA’DA çalıştığın­ı belirten başka bir işçi ise şunları anlattı: “Evrensel gazetesi aracılığıy­la sormak istiyorum ocak ayından bu yana işten çıkardığın­ız işçi sayısı 200’ün üzerindedi­r. Yıllardır emek vermiş alın teri dökmüş emekçiler haksız bir tek patron mu haklı? Sendikaya üye olmak suç mudur? Yüz kızartıcı bir durum mudur? İşyerinde hasta olan bir kedi için bile, ‘sendika üyesidir ondan uyuz ve hasta olmuştur’ diyecek kadar küçüldünüz mü?”

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye