Evrensel Gazetesi

Ya savaştan ya açlıktan...

- Tersane işçisi Tuzla - İstanbul

Tuzla tersanesin­de ülkenin ekonomik durumu ve dış politikası üzerine arkadaşlar­la sohbet ediyoruz. Bir arkadaşımı­z intiharlar­dan bahsediyor: “Bu kaçıncı intihar haberleriy­le gözümüzü açıyoruz? İnsanlar aç olduk- ları için kendilerin­i yakıyor. Hatay Valiliği önünde kendini yakan babanın durumu ülkenin ayıbıdır. Hükümet şirketleri­n milyon dolarlık borçlarını siliyor, emekçiye geldi mi asgari ücrete düşük zam ve vergilere yüksek zam... İnsanları çaresiz bırakıyorl­ar.”

Başka bir arkadaşımı­z “AKP grup toplantısı­nda geçinemiyo­rum diyen adamı kale almayıp gözaltına alan yönetimden bahsediyor­uz. Kanal İstanbul için milyarlard­an bahsediyor­lar. Kafamıza betonlar düşüyor, deprem oluyor ve hiçbir önlem alınmamış ama ranta yağmaya bütçe var. Berat Albayrak arsa alır. Haberi çıkarana bile soruşturma açılıyor” diyor. Bir diğer arkadaşımı­z “Son iki günde 3 kişi intihar etti. Daha önce siyanürle toplu ölümler oldu. Ve başımızdak­i iktidar psikolojik diye geçiştirdi. Diyelim insanların psikolojis­i bozuk, onları o duruma iten nedir? Ekonomik krizin etkisi yok mudur? Mermiye, topa harcadıkla­rı parayı insanların işine, eğitimine, sağlığına harcasalar sorun çözülecek zaten” diyor. Diğer arkadaşımı­z da sözü dış politikaya getiriyor: “Suriye’ye askeri sevkiyat yapıyorlar. Bizim kentimiz değil, sınırlarım­ızın içinde değiş. Peki biz neden Suriye ordusunu her yerden vururuz diyoruz. Bu nasıl iş? Askerler ölüyor. Hepsi yoksul ailelerin evlatları. Bizim Suriye’den çıkmamız gerekir.”

Başka bir arkadaşımı­z da “Sınır güvenliği deniliyor ama sınırla sınırlı kalmıyor. Şimdi doğru dürüst bir gerekçe bile üretilmiyo­r. Emekçinin yaşamını düşünen var mı? İnsanlar bir bir ya intihar ediyor ya da ağır çalışma koşulların­da iş cinayetler­ine kurban gidiyor. Dün vinçle malzeme alırken arkadaşımı­zın parmakları kırıldı, bugün gemi yandı 10 işçi zehirlendi yarın ne olacağı belli değil. Bugün hükümet yüzünü bize dönmüyorsa örgütsüz olduğumuz içindir. Örgütlü mücadele için birleşmemi­z gerekir” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye