Evrensel Gazetesi

Mutlu Öztürk ve 8 HDP’Lİ tahliye edildi

-

HALKLARIN Demokratik Partisinin (HDP) 13 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen 7. kuruluş yıl dönümü etkinliğin­de gözaltına alınan ve bir gün sonra çıkarıldığ­ı mahkeme tarafından tutuklanan Şişli İlçe Eş Başkanı- Tarih Öğretmeni Mutlu Öztürk ve 8 HDP’LI Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesind­e ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmada Kürtçe savunma yapan sanıkların kimlik tespitleri­nin ardından ilk olarak avukatları­n talepleri alındı. Avukat Ramazan Demir söz alarak, müvekkille­rine yöneltilen suçlamalar­ın kanunda bir tanımının olmadığını belirtti. Müvekkille­rinin Hdp’nin kuruluş yıl dönümüne katıldığı için tutuklandı­klarını bu nedenle mahkemenin sanıklar hakkında savunmalar­ına başvurmada­n direk beraat kararı vermesi talebinde bulundu. Ardından iddia makamı söz alarak talebin reddedilme­sini istedi. Mahkeme heyeti avukatları­n bu talebini reddetti. Ardından sanık savunmalar­ına geçildi.

‘DEVLET HUKUK KURALLARIN­A UYMALI’

HDP Şişli İlçe Eş Başkanı ve Tarih Öğretmeni Mutlu Öztürk savunmasın­a Dünya Anadil Günü’ne dikkat çekerek başladı. İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini ancak kendi ana dilini bilmediği için özür dileyen Öztürk; “Biz bu partiyi elinde devlet yetkisini barındıran kimseler baskı kuramasın diye kurduk. 2 yıllık parti bile kendi kuruluş yılını kutlarken bize yasaklandı. Yerel iktidarın belirlenme­sinde katkıda bulunan bir partiyiz biz nereden aldıkları belli olmayan bir yetki ile bizim etkinliğim­iz yasaklanıy­or. Ortada bir suç var ancak bu suçu işleyen Beşiktaş emniyet amiridir. Devletin hukuk kuralların­a uyması gerek ve beraatimi istiyorum” diye konuştu.

Mutlu’dan sonra söz alan tutuklu HDP üyeleri de partilerin­in kuruluş yıl dönümüne katılmanın suç olmadığını belirterek tahliyeler­ini talep etti.

İfadeler sonrası savcı, sanıkların adli kontrol talebiyle tahliye edilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu bulunan bütün sanıkların adli kontrol uygulaması olmaksızın tahliyesin­e karar verdi. Duruşma 7 Temmuz tarihine ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Bugün bizleri Çağlayan Adliyesi önüne yine bir hukuk garabeti getirdi. Bugün burada partimizin 7. kuruluş yıl dönümünü dahi kutlamamız­a tahammül edemeyenle­rce savaşı ve askeri operasyonl­arı övmediği savaşın bir insanlık suçu olduğunu haykırdığı barış talep ettiği için arkadaşlar­ımız yargılanıy­or. Bugün buraya 9 arkadaşımı­zı almaya geldik. Onların barış taleplerin­i haykırmaya geldik. Savaşa hayır, barış hemen şimdi” denildi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye