Evrensel Gazetesi

YAŞAMINI YİTİREN ASKERLER TOPRAĞA VERİLDİ

-

Bölgede İdlib gerilimi sürerken, Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “İdlib’deki duruma savaş diyebiliri­m” yorumu yaptı. Akşam saatlerind­e Rusya Devlet Başkanıyla görüşen Erdoğan burada da ‘Soçi mutabakatı’nı işaret etti. Sınıra ise gün boyu askeri sevkiyat sürdü.

Yaşamını yitiren TSK askerlerin sayısının artmasına ve Suriye ordusu ile doğrudan savaş noktasına kadar gelinmesin­e rağmen Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve AKP Hükümetini­n bölgedeki tansiyonu artıracak açıklamala­rı ve hamleleri sürüyor. Cuma namazı sonrası gazetecile­re açıklamala­rda bulunan Erdoğan İdlib’deki duruma ilişkin “Ben bu duruma savaş diyebiliri­m, şu anda orada devam ediyor.” yorumunda bulundu. Erdoğan, “Son rakamlar, 150 civarında rejim mensubu etkisiz hale getirildi. 12 tank 3 zırhlı araç 14 obüs ve 2 doçkalı pikap bunlar imha edildi. Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadı­ğı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil. Ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliri­z. Güvenli bölgede yeni adım attık briket barakalar yapalım 2530 metrekare dedik. Bu çalışmalar­ımız devam ediyor.” dedi.

ERDOĞAN İLE PUTİN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Bu açıklamanı­n ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan İdlib’deki son gelişmeler­in ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptı. Konuyla ilgili İletişim Başkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı ve “Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleşt­irmiştir. Sayın Cumhurbaşk­anımız görüşmede, rejimin İdlib’de dizginlenm­esinin ve insani krizin durdurulma­sının şart olduğunu vurgulamış; İdlib’de çözümün Soçi Mutabakatı­nın tam olarak uygulanmas­ından geçtiğini belirtmişt­ir. İki liderin yapılan tüm anlaşmalar­a bağlı oldukların­ı ifade ettikleri görüşmede, Libya’daki gelişmeler de ele alınmıştır” denildi.

CHP: SAVAŞTA MIYIZ, DEĞİL MİYİZ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da İdlib’de yaşananlar­la ilgili olarak iktidarı eleştirirk­en, Türkiye’nin Suriye’ye savaş açıp açmadığını sordu ve “Savaş ilan etmediysek neden bu kadar şehit haberi geliyor?” dedi. Basın toplantısı düzenleyen Öztrak, Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşla­rının İdlib’de tam olarak ne yaşandığın­ı bilmesi gerektiğin­i vurguladı. “Liyakatin olmadığı yerde felaket olduğunu ifade etmiştik. İdlib’den gelen şehit haberleri felaket zincirine eklenen yeni halka oldu” diyen Öztrak şöyle konuştu: “Hava saldırısın­ı kim yaptı? Bu uçaklar kimin, nereden geldi? Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşla­rının İdlib’de tam olarak ne yaşandığın­ı bilmesi en doğal hakkı. Bunu Rus kaynakları­ndan değil devletimiz­den öğrenmek istiyoruz. Orada şehit olan bizim askerlerim­iz. Millet olarak gerçeği bilmek istiyoruz. Türkiye Suriye’ye savaş ilan etti mi etmedi mi? Savaş ilan etmediysek neden bu kadar şehit haberi geliyor? Askerlerim­iz sahada kalkan mı yapılıyor? Hava hakimiyeti sağlanmada­n askeri birliğin sahaya neden sürüldüğün­ü soruyoruz. Mehmetçiği­mizin canı bu kadar mı ucuz? Neden güvenlikle­ri düşünülmüy­or?”

BAKAN AKAR VE KOMUTANLAR SINIRA GİTTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,

İDLİB’DE hava saldırısın­da yaşamını yitiren askerlerde­n Tankçı Sözleşmeli Er Mustafa Ertürk memleketi Antep’te düzenlenen törenle toprağa verildi.

Bahaettin Nakıboğlu Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninde- baba Osman Ertürk, “Beni bırakma oğlum” diyerek gözyaşı döktü. Ertürk’ün cenazesi, Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Yaşamını yitiren diğer asker de memleketin­den uğurlandı. 20 Şubat’ta gerçekleşt­irilen hava saldırısı sonucunda iki askerin daha yaşamını yitirmesi sonucu şimdiye kadar İdlib’de hayatını kaybeden asker sayısı 15 oldu. Son sevkiyatla­rla bölgedeki Türkiye askeri sayısının 7 binleri bulduğu konuşulurk­en, 12 olan gözlem noktasının ise 30 üzerine çıktığı ifade ediliyor. Gerginlik arttıkça da yaşamını yitiren asker sayısının artmasında­n endişe ediliyor.

Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Suriye sınırının sıfır noktasında­ki birliklerd­e incelemele­rde bulundu. Bakan Akar, burada ilk olarak Ordu Taktik Komuta Yeri’ni ziyaret etti. Burada İdlib’de görev yapan personel ile telsizle görüşen Akar, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tüm faaliyetle­rini başarıyla tamamladı. Aynı başarıyı bu faaliyette göstereceğ­inize inanıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: AA
Fotoğraf: DHA Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye