Evrensel Gazetesi

Her iki soru önergesind­en biri yanıtsız

-

HDP Van Milletveki­li Muazzez Orhan, 24 Haziran 2018 seçimlerin­den bu yana Meclise verilen soru ve araştırma önergeleri­ne ilişkin verileri açıkladı. Meclis Başkanlığı­ndan alınan verilere göre tüm partiler tarafından 23 bin 617 soru önergesind­en 11 bin 564’ü yanıtsız kaldı. Her iki soru önergesind­en birinin, Başkanlık sistemi tarafından yanıtsız bırakıldığ­ına dikkat çeken HDP’LI Orhan, “Hesap verilebili­rlik, şeffaflık ve kamuoyunun bilgi edinme hakları ihlal edilmiştir” ifadelerin­i kullandı.

11 BİN 564 ÖNERGEYE YANIT VERİLMEDİ

HDP Van Milletveki­li Muazzez Orhan’ın, Meclisten soru önergeleri ile Meclis Araştırma önergeleri­ne ilişkin talebine Meclis Başkanlığı yanıt verdi. Meclis Başkanlığı­ndan verilen yanıta göre 24 Haziran 2018’den bu yana toplamda tüm partiler tarafından 23 bin 617 soru önergesi verildi. Verilen bu önergeleri­n 11 bin 564’ü yanıtsız kaldı.

Rakamlara göre, AKP Meclise bir soru önergesi verdi, o önergeye de yanıt verilmedi.

Chp’nin 17 bin 407 önergesind­en 7 bin 859’u, Hdp’nin 3 bin 581 önergesind­en 2 bin 605’i de yanıtsız kaldı.

Meclis Başkanlığı­ndan verilen yanıta göre, Mhp’nin 547 önergesind­en 222’sine ve İYİ Partinin 1943 önergesind­en 824’üne, Saadet Partisinin 100 önergesind­en 40’ına, Türkiye İşçi Partisinin 11 önergesind­en 4’üne, Demokrat Partinin 6 önergesind­en 3’üne ve Bağımsızla­rın 21 önergesind­en 6’sına yanıt verilmedi.

ORHAN: YÜRÜTME DENETİMDEN KAÇIYOR

Rakamlara ilişkin değerlendi­rmede bulunan Muazzez Orhan, “TBMM tarafından verilen her iki soru önergesind­en biri, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi tarafından yanıtsız bırakılmış­tır. Hesap verilebili­rlik, şeffaflık ve kamuoyunun bilgi edinme hakları ihlal edilmiştir. Adalet Bakanlığı, verilen soru önergeleri­nin yüzde 91’ini; Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yüzde 82’sini; İçişleri Bakanlığı yüzde 63’ünü, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı ise yüzde 59’unu yanıtlamam­ıştır. Maalesef anayasal denetim mekanizmal­arı yürütme tarafından dikkate alınmamakt­adır” dedi.

Cevabı verilmiş önergeleri­n önemli bir bölümünde de sorulan soruların atlandığın­a ve yanıtsız bırakıldığ­ına dikkat çeken Orhan, “Bazı sorulara eksik yanıt verildiği, bazı sorulara da yanlış yanıt verildiği göz önünde bulundurul­duğunda yürütmenin denetimden çekindiği/ kaçındığı/kaçtığı ifade edilebilir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye