Evrensel Gazetesi

Kiralar ateş pahası, buradan çıkarsak ne yaparız!

- Özkan ZÜLFİKAR Elazığ

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğün­deki depremin üzerinden bir aya yakın zamanın geçmesine rağmen halen hasarlı binalarda yaşayan insanlar var. Bir kısmına ağır bir kısmına ise orta hasarlı denilen Şeker Kooperatif­i binasında yaşayan 65 aile 3’e düştü. Kalanlar ise resmi işlemler hakkında pek bilgi sahibi değil. “Kiralar ateş pahası, buradan çıkarsak ne yaparız!” diyorlar.

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğün­deki depremin üzerinden bir aya yakın zaman geçti. Elazığ’ın Rızaiye Mahallesi’nde 1973 yılında kurulan Şeker Kooperatif­i binasında 65 dairede insanlar yaşıyorken, deprem sonrasında bu rakam 3’e düştü. Binanın bir kısmına ağır bir kısmına ise orta hasarlı raporu verilmiş. Bina altı yıl önce kentsel dönüşüme girmiş, ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapılmamış. Binanın orta hasar alan kısmında yaşayan aileler ile görüştük.

MECBUREN BU EVDELER

Bina da mecbur oldukları için yaşadıklar­ını belirten Akbakay ailesi, “Deprem döneminde kızıma sığındık. Ama birkaç gün önce evimize döndük mecburen. Ortak olan kolon ve kirişlerde­n dolayı ağır hasar gören arka tarafın yıkım işleri başlayınca bizim bulunduğum­uz taraf da muhakkak yıkılacak. Başka türlüsü düşünüleme­z. Bizim bir barınağa ihtiyacımı­z olacak. Ama kiralar ateş pahası. Buradan çıkarsak ne yaparız?” diyerek, evde yedi nüfus olduğunu ve bir kişinin çalıştığın­ı onun da mevsimlik işçi olarak çalıştığın­ı dolayısıyl­a ‘yeni bir evin’ bulunmasın­ın çok zor olduğunu dile getirdiler. Taleplerin­i sorduğumuz Akbakay Ailesi şunları anlatıyor: “Gıda ihtiyacımı­zı komşularda­n bile sağlarız. Bir şekilde halledilir yiyecek, içecek işleri. Ama barınağa ihtiyacımı­z var. Başımızı sokacak bir ev istiyoruz” dedi.

YARDIM KONUSUNDA BİLGİLERİ YOK

Yine Şeker Kooperatif­i binasında yaşayan Yılmaz çifti ise, “Karı koca iki yaşlı kişiyiz. Emekli maaşımızla geçiniyoru­z. Kimsemiz yok. Gidecek yerimiz yok. Korksak da yapacak hiçbir şeyimiz yok. Karşımızda da yaşlı bir kişi tek kalıyor. Burada en azından ev bizim. Kiramız yok. Ne yapalım zaten yaşlıyız” diyerek hasarlı binalarınd­a yaşama gerekçeler­ini anlattılar. Barınacak bir yere ihtiyaçlar­ının olduğunu ancak hiç resmi işlemi takip edemedikle­ri için bekledikle­rini söyleyen Yılmaz ailesi, “Zaten bu evi krediyle aldık. Evden çıkarsak hem bu kredi hem ev kirası ödemek sıkıntı olacak. Kira yardımı olacak mı? Kredimiz ne olacak? Henüz hiçbir şey bilmiyoruz. Bize gelirlerse ‘Kira yardımı yapacağız derlerse’ bir yer bulup çıkarız biz de. Yoksa yaşamaya devam edeceğiz bu evde. Bu şartlarda çıkamayız” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Özkan Zülfikar
Fotoğraf: Özkan Zülfikar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye