Evrensel Gazetesi

Ana dilde eğitimin önü açılmalı

-

DÜNYA Anadil Günü etkinlikle­ri kapsamında Diyarbakır, Van Şırnak, Urfa, Batman, Adana, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde açıklama ve paneller yapıldı. Yapılan açıklamala­rda ana dilde eğitimin önünün açılması istendi.

KÜRTÇE KONUŞMA AZALIYOR

Ravest Araştırma şirketi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde “Ebeveyn ve çocuk arasında ana dilin durumu” başlıklı bir araştırman­ın sonuçların­ı yayımladı. Araştırma eylül-ekim 2019 tarihlerin­de Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, Ağrı, Bingöl, Şırnak ve Dersim kent merkezleri ile bu kentlere bağlı 25 ilçede yapıldı. Kürt kentlerind­e yapılan bir araştırmay­a göre, anne ve babaları ile “sadece Kürtçe” konuştuğun­u söyleyen ebeveynler­in oranı yüzde 48 iken, bunlardan yüzde 13’ünün çocukların­ın kendileriy­le yine sadece Kürtçe konuştuğu ortaya çıktı.

İKİ DİLLİ ÖNERGELER İADE EDİLDİ

21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle HDP Milletveki­lleri Alican Önlü, Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Dilan Dirayet Taşdemir, Ebru Günay, Erdal Aydemir, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Nuran İmir, Nusrettin Maçin, Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, Ömer Öcalan, Pero Dündar, Remziye Tosun, Şevin Coşkun, Tuma Çelik ve Tülay Hatimoğull­arı, TBMM’YE Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca önergeler verdi. Türkçe olanlar kabul edilirken, Arapça, Kurmancî, Süryanice, Zazakî ve Türkçe ile birlikte hazırlanan iki dilli önergeler Meclis Başkanlığı­nca iade edildi.

HDP Urfa Milletveki­li Ömer Öcalan’ın, Kürtçenin Zazaca (Kirmançkî) lehçesiyle Cumhurbaşk­anı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı istemiyle verdiği önergede ana dilde eğitim hakkının evrensel bir hak olduğu belirtiler­ek, “Yaklaşık 4-6 milyon insanın ana dili olarak kabul edilen Kurmançkî UNESCO’NUN yayımladığ­ı rapora göre kaybolma tehlikesi altında olan dillerden biridir. Türkiye’deki nüfus oranına göre Türkçe ve Kürtçenin Kurmancî lehçesinde­n sonra en çok konuşulan lehçe konumunda olan Kirmançkîn­in korunmasın­a ilişkin çalışmanız var mıdır, varsa nelerdir? ve Türkiye’de konuşulan tüm ana dillerde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye alınmasına yönelik çalışmanız var mıdır?” sorularına yer verildi.

HDP Şırnak Milletveki­li Nuran İmir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a Kürtçe ve Türkçe soru önergesi vererek, “Kürtler başta olmak üzere Türkiye’de yaşayan bütün halkların bir an önce kendi ana dilleriyle eğitim görmesinin önü açılmalıdı­r” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye