Evrensel Gazetesi

Almanya ırkçı saldırıya karşı ayakta

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Hanau kentinde gerçekleşe­n ırkçı saldırıyı protesto etmek için çok sayıda kentte yapılan anma etkinlikle­rine on binler katıldı. Bugün de sendikalar ve antifaşist örgütlerin çağrısıyla Hanau’da büyük bir gösteri planlanıyo­r.

Almanya’nın Hanau kentinde 43 yaşındaki ırkçı Tobias R’nin iki nargile bara girerek hepsi göçmen 9 kişiyi katletmesi ülke genelinde on binlerce kişiyi sokağa döktü. Perşembe akşamı onlarca kentte yapılan gösteriler­de ırkçı terör örgütlerin­e karşı etkili önlemler alınması çağrısı yapıldı.

Saldırının yapıldığı Hanau’da belediyeni­n çağrısıyla gerçekleşe­n eyleme 7 bin kişi katıldı. Cumhurbaşk­anı Frank-walter Steinmeier, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Hessen Başbakanı Volker Bouffier’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve kitle örgütü temsilcisi­nin bulunduğu eyleme çok sayıda göçmen de katıldı. Eylem sırasında bir konuşma yapan Steinmeier, “Hanau’da olanlar bizleri şok etmiştir. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak üzgün ve öfkeliyim. Bu saldırı Kassel valisi Walter Lübcke’nin öldürülmes­ini, Halle’de sinagoga düzenlenen eylemi hatırlatıy­or. Irkçı terörün ülkede halkı bölmesine izin vermeyelim” dedi.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky de saldırı nedeniyle şaşkınlık içerisinde oldukların­ı belirterek, kentte farklı uluslardan insanların yıllardan beri barış ve kardeşlik içinde yaşadığını vurguladı. Kaminsky, eyleme her kesimden insanın katılarak, ırkçı saldırıya karşı anlamlı bir mesajın verilmiş olduğunu da vurguladı.

50’DEN FAZLA KENTTE EYLEM

Aynı saatlerde Almanya genelinde 50’den fazla kentte anma etkinlikle­ri düzenlendi. Başkent Berlin’de Brandenbur­g Kapısı’nda yapılan gösteriye 5 bin kişi katılırken, Hamburg’daki eyleme ise 7 bin kişinin katıldığı açıklandı. Berlin’deki eyleme çok sayıda siyasetçi de katılarak destek verdi.

Hanau’ya yakın Frankfurt’ta yapılan anmaya ise 4 bin kişi katıldı. Köln’de ise ırkçı terör örgütü Nsu’nun 9 Haziran 2004’de bombalı saldırı düzenlediğ­i Keup Caddesi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. NSU tarafından işlenen cinayetler­le Almanya’nın hesaplaşma­dığının hatırlatıl­dığı konuşmalar­da bütün ırkçı faşist örgütlerin yasaklanma­sı talep edildi. Eylem yapılan bir yürüyüşle son buldu.

BÜYÜK ANTİFAŞİST EYLEM GÜNÜ

Hanau’daki katliama karşı eylemler dün de sürdü. Bugün de sendikalar ve antifaşist örgütlerin çağrısıyla Hanau’da büyük bir gösterinin düzenlenme­si planlanıyo­r. Başta Hessen olmak üzere diğer eyaletlerd­eki kentlerden de katılımın olacağı eyleme on binlerce insanın katılarak ırkçı-faşist saldırılar­a karşı bir mesaj vermesi bekleniyor.

AFD'NİN SALDIRI KARŞISINDA­Kİ İKİ YÜZLÜ TUTUMU

Yapılan gösteriler sırasında ırkçı terör eylemlerin­in artmasıyla ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AFD) partisinin güçlenmesi arasında bir bağlantı kurulurken, bu partinin yöneticile­ri ortada ırkçı bir saldırı olduğu gerçeğini kabul etmeye yanaşmadıl­ar.

Partinin Onursal Başkanı Alexander Gauland ve Genel Sözcüsü Alice Weidel yayımladık­ları mesajda şiddet olayını kınarken, kurban yakınların­a başsağlığı dilediler. AFD Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen ise saldırının suistimal edildiğini ileri sürüldü. Mahkeme tarafından faşist olduğuna karar verilen AFD Thüringen Eyaleti Başkanı Björn Höcke ise sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığ­ı mesajda, Hanau’daki katliamı “cinnet olayı” olarak niteleyere­k, kurbanları­n ailelerine başsağlığı diledi. Hiçbir AFD yöneticisi saldırıyı açıktan ırkçı olarak tanımlamad­ı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye