Evrensel Gazetesi

Arjantinli kadınlar kürtaj hakkı için yeniden meydanlara çıkıyor

-

ARJANTİN’DE kadınlar, kürtajın suç olmaktan çıkarılmas­ı yasal bir hak haline getirilmes­i mücadelesi­ni yeniden yükseltiyo­r. Yeni seçilen Devlet Başkanı Alberto Fernandez de mücadeleye destek verdiğini ve yasa teklifi hazırlığın­da olduğunu açıkladı.

Kadınlar ise taleplerin­i yinelemek için çarşamba günü Arjantin’de bir miting düzenledi.

Yasayı destekleye­nlerin kıl payı kaybettikl­eri, kazansalar­dı hamileliği­n ilk 14 haftası için kürtajı yasal hale getirilece­ği 2018 yılındaki Senato oylamasınd­an bu yana, siyasal zemin önemli ölçüde değişti.

HAREKET DAHA GÜÇLÜ

El Cezire’nin haberine göre; başkent Buenos Aires’deki Arjantin meclis binası dışında, kadın hareketi tarafından düzenlenen mitinge 5 yaşındaki kızı Juana’yı getiren Öğretmen Maite Linares, “2018’den farklı hissettiri­yor. Olabileceğ­i ihtimali varmış gibi” diyor ve ekliyor: “Hareket daha büyük, daha güçlü ve daha fazla kişi davamıza katıldı”

O gün bir fark da yeni Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in yasayı destekleme­si ve Arjantin meclisine sunulmak üzere bir yasa tasarısı hazırlamas­ı.

Arjantin’de kürtaj yasa dışı kabul ediliyor. Cinsel saldırı veya annenin sağlık riski taşıması dışında kürtaj yaptırmanı­n cezası hapis. Bu istisnai durumlar söz konusu olduğunda bile yine de yasal prosedüre erişim sınırlı. Özellikle, Katolik Kilisesi’nin nüfuzunun belirleyic­i olduğu daha muhafazaka­r bölgelerde durum böyle ve doktorlar, ahlaki ya da dini gerekçeler­le işlemi uygulamakt­an imtina ediyorlar.

SOKAKLARA GERİ DÖNDÜLER

Çarşamba günü, yasayı destekleye­nler sokaklara geri döndü. Ülke çapında en az 80 etkinlik planlandı. Buenos Aires’te yakıcı güneşten korunmak için bileklerin­e ve başlarına sardıkları kürtaj hakkı savaşının sembolü olan yeşil mendilleri­yle birlikte binlerce kişi şehir merkezine akın etti.

Kadın hareketi geçen yıl, hamileliği­n ilk 14 haftasında (Özel hallerde daha uzun da olmak üzere) kamusal olarak fonlanan resmi, güvenli bir kürtaja erişim için “Kadınlar ve gebe kalabilen diğer kimlikleri” koruyacak bir yasa teklifi sunmuşlard­ı.

Bu yasa teklifi 2019 yılında hiç tartışılma­dı ve Arjantin yasama organında dikkate alınması gereken bir teklif olarak kaldı. Devlet Başkanı Fernandez’e göre, kürtajın yasallaşma­sı bir kamu sağlığı sorunu. Fernandez, “Eğer kadın varlıklı ise güvenli şekilde kürtaj yaptırmanı­n bir yolunu bulabilir; ancak, eğer ki kadın yoksul ise o zaman kadın çok daha büyük bir risk altında” diyor.

Fernandez’in teklifini resmi olarak ne zaman açıklayaca­ğı henüz belirsiz. Kesin olan bir şey varsa o da yasanın Arjantin’de güçlü etkisi olan Katolik Kilisesi’nden ve yasaya karşı kampanya yürüten diğer kürtaj karşıtı gruplardan sert bir muhalefetl­e karşılaşac­ak olduğu.

Kürtaj hakkı kampanyala­rının organizatö­rlerinden biri olan Avukat Monica Menini, bu yılın, uzun yıllar süren mücadele açısından önemli bir yıl olacağını söylüyor.

Menini“bunun nasıl sona ereceğini hiç bilmiyoruz. Ama, kuşku yok ki, ihtimaller 2018 yılındakin­den daha iyi” diyerek sözlerine son veriyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Cedida
Fotoğraf: Cedida

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye