Evrensel Gazetesi

Oktay BİK kararını hatırlatma­kla yetindi

-

CUMHURBAŞK­ANI Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu’nun Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel ve Birgün gazetesine verdiği ilan ve reklam kesme cezalarına dair verdiği soru önergesine yanıt verdi. Oktay yanıtında Basın İlan Kurumunun maddelerin­i hatırlatma­kla yetindi.

Tanrıkulu önergesind­e BİK’IN Birgün gazetesine “Bazı haberlerin­de yayın kaynağının kullanılma­ması” ve gazetemiz Evrensel’e “haber başlıkları” gerekçeler­iyle verdiği cezalarla beraber “2017-2019 yılları arasında basında 13 Aralık tarihi itibariyle toplam kaç gazetenin ‘Bazı haberlerin­de yayın kaynağının kullanılma­ması’ nedeniyle ilan ve reklam akışı durdurulmu­ştur? 20172019 yılları arasında basında 13 Aralık tarihi itibariyle toplam kaç gazetenin ‘Haber başlıkları’ nedeniyle ilan ve reklam akışı durdurulmu­ştur?” diye sordu.

OKTAY: BİK GAZETELERİ­N GÖRÜŞLERİN­E BAKMAZ

Oktay ise cevabında Basın İlan Kurumunun, 195 sayılı

Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunu’nun 49. maddesini hatırlatar­ak “Basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikayetler­i değerlendi­rip karara bağlamakta­dır. Bu doğrultuda basında çıkan haber, fotoğraf, köşe yazısı ve yorumları şikayet üzerine veya resen takip ederek sonuçlandı­rmaktadır.” dedi.

Oktay ayrıca BİK’IN de daha önce iddia ettiği “Kurum, resmi ilanları, gazeteleri­n hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığına bakmaksızı­n usul ve esaslar çerçevesin­de dağıtmakta­dır.” kararına cevabında yer verdi.

Oktay ayrıca gazeteleri­n, mevzuatta belirtilen kriterleri yerine getirmeler­i halinde resmi ilan yayımlama haklarını tekrar kazanabile­ceğini iddia etti.

Ancak gazetemiz Evrensel, tüm kriterleri yerine getirdiği halde resmi ilan kesme cezası hâlâ devam ediyor. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye