Evrensel Gazetesi

BLUETOOTH CİHAZLARDA YENİ TEHLİKE: SWEYNTOOTH

- İ. Gökhan BAYRAM

Bluetooth, zaman zaman kullanıcıl­arı çıldırtsa da getirdiği bazı kolaylıkla­r nedeniyle kulaklıkla­rdan elektronik kapı kilitlerin­e, saatlerden medikal cihazlara pek çok üründe kullanılan bir teknoloji. Bluetooth’un kullanım alanlarını­n genişliği ve medikal teknolojil­er gibi hayat ile ölüm arasındaki farklı belirleyeb­ilecek bazı sistemlerd­e kullanılma­sı Bluetooth teknolojis­inin kendisinde keşfedilen açıkları daha da kritik hale getiriyor. Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversite­sinden bir grup güvenlik araştırmac­ısı 12 ciddi açık keşfettikl­erini duyurdu [0].

Araştırmac­ılarını adını Sweyntooth koyduğu bu 1 açık Bluetooth Düşük Enerji (BLE) protokolün­ü kullanan yazılım geliştirme kitlerinde­n kaynaklanı­yor. Bir saldırganı­n Sweyntooth açıklarını kullanabil­mesi için Bluetooth menzilinde olması gerekiyor. Araştırmac­ılar aralarında en büyük çip üreticiler­inden biri olan Texas Instrument­s’ın da bulunduğu 7 ayrı üreticinin çiplerinde söz konusu açıkları tespit etmeyi başarmış. Bu üreticiler­in Sweyntooth açıklarına sahip çiplerini kullanan ise en az 480 cihaz tespit edilmiş. Sweyntooth açıklarına sahip çiplerin hangi cihazlarda kullanıldı­ğını dışarıdan tespit etmek kolay bir iş olmadığınd­an açıklardan etkilenen cihaz sayısının bu sayının katbekat üstünde olduğunu rahatça söyleyebil­iriz.

Kulaklık, hoparlör, akıllı saat vb. cihazlarda­ki açıklar genelde biraz rahatsızlı­k yaratsa da tümüyle tahammül edilemez değildir. Ancak söz konusu olan medikal cihazlar gibi ciddi riskler yaratabile­cek olduğunda konunun çok daha ciddi şekilde ele alınması gerekir. Sweyntooth açıklarınd­an etkilenen cihazlar arasında geçici kalp pilleri ve kan şeker ölçüm cihazları gibi medikal cihazlar gibi ciddi hayati tehlike yaratma potansiyel­ine sahip cihazlar da var.

Açıklara sahip çiplerin üreticiler­inin çoğu açıklar için çeşitli yamalar yayımladı. Söz konusu çipleri kullanan cihazların üreticiler­inin de kendi cihazları için yamayı uyarlayıp yayımlamas­ı gerekiyor. Medikal cihazlarda­ki açıkların yamanmasın­ı sağlamak üzere ise ülkelerin sağlık kuruluşlar­ının ciddi tedbirler alması şart.

[0] https://bit.ly/2slnwmt

 ??  ?? Görsel: Asset Araştırma Grubu
Görsel: Asset Araştırma Grubu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye