Evrensel Gazetesi

KEMALPAŞAL­ILAR BELEDİYE BAŞKANININ SEÇİM VAADİNİ TUTMASINI İSTİYOR ‘Başkan, ‘riskli alan’ kararını iptal et’ ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM MAHALLEDEN KOPARMAMAL­I’

- Eda AKTAŞ İzmir

İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Atatürk ve Soğukpınar Mahalleler­inde kentsel dönüşüm süreci 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesind­en bu yana devam ediyor. 6 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci mahalle halkının planlara itiraz etmesiyle yargıya taşındı. Kentsel Dönüşüm Derneği çağrısı ile bir araya gelen mahalleli hukuki süreç ve bundan sonlara neler yapılacağı­na dair toplantı gerçekleşt­irildi. Toplantıda sürecin hukuksal boyutu konusunda bilgi veren Hukukçu Erbay Yucak, riskli alandan kaynaklı Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın halka sormadan planlar yaptığını ve yapılan planlara yasal süre içerisinde itiraz edilmezse planın uygulamaya konacağını anlattı.

‘TAPU OLMASI KAMULAŞTIR­MAYA ENGEL DEĞİL’

Toplantıda söz alan bir mahalleli hiçbir kurumun kendileri ile görüşmediğ­ini söyleyerek, “Benim evim tapulu. Ben istemediği­m sürece vermiyorum evimi dediğim zaman kimse bir şey yapamaz ve evimi alamaz” demesi üzerine Yucak, 6306 sayılı Kanun’u hatırlatar­ak, “Riskli alan içerisinde yer alan arazinizi tapusu olsa dahi acele kamulaştır­ma kararı ile elinizden alma hakları var” diyerek cevap verdi.

NEYE GÖRE RİSK KARARI VERİLDİ?’

Adı geçen mahalleler­e ilişkin riskli alan olduğuna dair yapı stoku ve zemin etüdü yapılmadığ­ının söylenmesi üzerine mahalleli bir kadın, “Bu kararı veren nereden biliyor evlerimizi­n riskli olduğunu. Kimse gelip bize bir şey sormadı, evimizi incelemedi. Neye göre bu kararı verdiler” diyerek tepki gösterirke­n başka bir mahalleli ise, “Burası riskli alan değil rant alanı” dedi.

Konuşmalar­dan sonra dernek ve mahalle halkı, 2019 yerel seçimlerin­de aday olduğu zaman CHP’LI Kemalpaşa Belediye Başkanının imzaladığı taahhütnam­enin uygulanmas­ı ve sorunların çözümü kavuşturul­ması için dilekçe toplayacak. Daha sonra aynı dilekçeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi­ne verme kararı alındı.

KENTSEL Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Mefhar Kasap, “Burada yaşayan insanlar dişinden tırnağında­n artırarak başını sokacak bir yuva yapmış. Onu kaybetme korkusu yaşıyorlar. Kentsel dönüşüme karşı değiller ancak yılların oluşturduğ­u komşulukla­rından, dostluklar­ından kısacası mahalleler­inden koparılmad­an yerinde dönüşüm istiyorlar. ‘Yer benim söz hakkı benim olmalı, kimse benim yerim üzerinden rant sağlamaya çalışmamal­ı’ diyorlar. Dönüşüm olacaksa masanın bir tarafında halk temsilcile­ri mutlaka olmalıdır” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye