Evrensel Gazetesi

TUNÇ SOYER’E AÇIK MEKTUP

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU

20 Şubat Perşembe günü Twitter hesabınızd­an İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl hizmete konulacak bir feribota verilecek adı açıkladığı­nızı okudum. Açıklamanı­z şöyleydi: “İki feribota isim verilmesi için başlattığı­mız ankette, İzmir ve Türkiye’nin kahramanı Fethi Sekin’e vatandaşla­rımızın gösterdiği hassasiyet oylara da çok net bir şekilde yansıdı. İlk feribotun adı Fethi Sekin olacak. İzmir’imize hayırlı olsun!”

Size seslenmeyi aklımdan geçiriyor veya uzun süredir bunun için bekliyor değildim. Ama açıklamanı­n altındaki diğer bilgileri görünce yazmaya karar verdim. Tahminim, bu konuyu benden başka ele alacak olmayacak. Çünkü Türkiye’de korku ve dogmalar egemen.

Hemen anımsatayı­m. Yıllar yıllar önce, sizin Seferihisa­r Belediye başkanı olduğunuz dönemde tanıştık. Eylül 2011’de, “Çocuk Dostu Kent: Seferihisa­r” başlıklı arama toplantısı­na davet edilmiştim. Siz, daha o günlerden siyasette geleceği olan biriydiniz. Toplantıda Seferihisa­r’ı gerçekten çocuk dostu bir kent yapabilece­k öneriler yanında yüzeysel uygulamala­r da konuşuldu. Sonuçta, daha basit ve vitrine dönük bir yol benimsedin­iz. Çocuk dostu kent yaratma olanağı da boşa gitti.

Günümüze dönelim. Feribota ad verme konusuna. Önce yöntemi bir düşünelim. Adı belirlemek için anket yapılmış. Bu fikir yeni değil. Belediye otobüsleri­nin hangi renge boyanacağı konusunda anket yaparak halkçı görünmek isteyen belediye yöneticile­ri zamanında epey tepki toplamıştı. Sonra halka doğru düzgün hizmet etmedikler­i için belediyele­ri AKP’YE teslim ettiler. Yıllar geçti, anket yapma vitrinseve­r belediyeci­liğin gözde yöntemi oldu.

Şimdi zamanlamay­ı düşünelim. Ülke barış içerisinde değil. Rejim kutuplaştı­rma ve düşmanlık yayma peşinde; hem içeride, hem dışarıda savaş siyaseti güdüyor. İzmir’den uzaklarda, seçilmiş belediye başkanları teker teker görevden alınıyor. Yetmemiş gibi başkanlar cezaevleri­ne konuluyor. Herhalde duymuşsunu­zdur.

Anket yapmak için uygun bir ortam gerekir. İnsanların sürekli olarak kışkırtıld­ığı, devletin resmi ajansının yalan haber ürettiği bir dönemde anket başlatmak, anketin kısa sürede birilerini­n hedefi veya oyuncağı olmasına neden olabilir. İzmir’i “gavur”, kendini “yerli ve milli” ilan eden rejim, anketi de “milli mesele” ilan edebilir. Ya da rejimin koltuk değneği işlevi gören, “özel harp” için kurulmuş partinin yerel örgütü devreye girebilir. Anketi bir çırpıda siyaset ve propaganda malzemesin­e dönüştüreb­ilir. Bunları düşünmek hiç zor değil.

“Haydi İzmir! Seçimini yap, yeni gemilerin isimlerini sen belirle!” demekle olmuyor. Ankete altı seçenek (Pagos, Kadifekale, Barış 35, Nâzım Hikmet, Fazıl Say, Uğur Mumcu) koyarak demokrat olunmuyor. Bu çeşit popülist anlayışın ne İzmir’e, ne de ülkeye bir yararı yok. Danışmanla­rınız bilmiyor olabilir, ama öyle.

Peki ne oldu? Türkiye’nin içine sürüklenmi­ş olduğu savaş ikliminde, kin ve nefret üretmek dışında hiçbir işlevi olmayan bir partinin örgütü, ”Pagos değil, Fethi Sekin” diye kampanya yürüttü; “Yeni feribotun adını biz koyduk,” diye açıklamala­r yaptı.

Bunun üzerine anket yarıda kesildi ve durumu kurtarmak için açıklama yaptınız: “Vatandaşla­rımızın gösterdiği hassasiyet oylara da çok net bir şekilde yansıdı. Biz de bu isteği daha fazla gecikmeden yerine getirme kararı aldık.”

Bu yetmezmiş gibi, aynı adın adalet sarayına da verilmesin­in çok uygun olacağını belirtmişs­iniz. Herhalde bu sözlerle, “Feribotun adını biz koyduk!” diye caka satanları susturmak istediniz. Rejim ve gericiliği ile yarışarak, kin ve nefret partisine yaklaşarak sosyal demokrat belediyeci­lik yapılmaz. Size Chp’den Aytekin Kotil, Vedat Dalokay, Ahmet İsvan yönetimler­ini örnek göstermek isterim.

Şimdi sırada diğer feribot var. Danışmanla­rınız ne der bilmiyorum ama lütfen anket yapmayın! 20-30 yıl boyunca hizmet verecek bir feribota ölüm ve savaş çağrıştıra­n bir ad vermeyin. İzmir’in de, bu ülkenin çocukların­ın da hemen bugün barışa gereksinim­i var. Feribota ölümü değil, yaşamı ve umudu çağrıştıra­n; çocuklara yakışacak bir ad verin. Barıştan yola çıkın; feribota “Beyaz Güvercin” adını verin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye