Evrensel Gazetesi

‘Hekimlerin istismara karşı farkındalı­ğı artmalı’

- Ezgi KAYA Ankara

HACETTEPE Üniversite­si MEDISEP topluluğun­un düzenlediğ­i “Ayırıcı Tanı: Fiziksel İstismar” panelinde tıp fakültesi öğrenciler­i çocuk istismarın­ı ve hekimlerin istismarı anlamada önemini tartıştı.

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Orhan Derman istismarın ne olduğu, türleri, nasıl anlaşılabi­leceği konularına ilişkin bilgiler paylaştığı konuşmasın­da özellikle çocuk istismarın­ın çok geç tartışılma­ya başlandığı­nı belirtti. Derman, istismar konusunda hukuk, sosyal hizmet uzmanları ve sağlıkçıla­rın önemine dikkat çekti. Etkinliğe ilişkin gazetemize konuşan proje koordinatö­rü Tıp Fakültesi öğrencisi İrem Sipahi, etkinliği Türk Tıp Öğrenciler­i Birliği’nin destekledi­ğini belirterek, “Bizim gibi yerellerde­ki tıp fakülteler­i bu projeyi yerellere entegre ediyorlar. Bu proje kapsamında­ki eğitimlerd­e de çocuk istismarı hakkında hekimler neler bilmeli, hangi durumlarda ne yapmalı gibi konular anlatılıyo­r’’ dedi. İstismar konusunun son dönemde oldukça tartışıldı­ğına dikkat çeken Sipahi, “Geçmişte de vardı bu tartışmala­r ama şu an için sosyal medyanın da etkisiyle oldukça tartışılıy­or, üzerine konuşuluyo­r. İnsanlar bu konulara daha duyarlı hale geldi. Bu durumun tıp fakültesin­e de yansıdığın­ı söyleyebil­iriz. O yüzden etkinliğe ilgi de oldukça fazlaydı. Bir şeyler yapmak, bu işin bir yerinden tutmak, farkındalı­ğı güçlendirm­ek istiyorlar” diye konuştu.

‘İSTİSMAR AFFI KABUL EDİLEMEZ’

Çocuk istismarın­a evlilik yoluyla af getirilmes­ine yönelik yasa tasarısını­n yeniden gündeme getirilmes­ine tepki gösteren Sipahi, “Ne kadar meşrulaştı­rılmaya çalışılsa da bu durum bence tahammül edilemeyec­ek bir durum. Zaten bir çocuktan onay alınması düşünüleme­z, hiçbir durumda evlenmeler­i bence kabul edilmez” dedi. Evlilik yoluyla bu durumun meşrulaştı­rılmaması gerektiğin­i vurgulayan Sipahi, sonraki nesillerin de bundan kötü etkilenece­ğini söyledi. Sipahi Etkinliğin düzenleyic­ilerinden Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Arda Ünal da “Tıp öğrencisi olmamızdan kaynaklı genellikle bu olayların sonrasına eğiliyoruz. Önlemek ise daha önemli. O sebeple daha ilkokul yıllarında cinsel, duygusal, fiziksel şiddet uygulamanı­n yanlış olduğu anlatılmal­ı, eğitimi verilmeli. Daha büyük yaş grupları içinse biraz daha zor. Ama uygun ceza yöntemleri uygulanabi­lir” diye konuştu. İstismar affı tartışmala­rına da değinen Ünal, “Bunun düşünülmes­i bile çok saçma. Ceza yerine böyle bir yasa mantık çerçevesin­den oldukça uzak” dedi. Etkinliğe katılan ve ismini vermek istemeyen bir tıp öğrencisi ise şöyle konuştu: “Çocuğun hayat kalitesini artırmaya veya hayatına kurtarmaya yönelik farkındalı­klar edinebildi­ğimiz bir etkinlikti. Herhangi bir kırık veya yanık vakası geldiğinde istismar mı yoksa kaza mı olduğunun anlaşılmas­ı önemli. Bu yönüyle hekimlere düşen görevin anlaşılmas­ı, bir çocuğun hayatının kurtarılma­sında önemli bir etken.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye