Evrensel Gazetesi

‘NARGİLE’ DİYE DİYE FOKURDATIL­AN IRKÇILIK

- Ercüment AKDENİZ

Almanya’nın Hanau kentinde göçmenler ırkçı terörün kurbanı oldu: 5’i Türkiye kökenli 10 kişi hayatını kaybetti. Irkçı faşist saldırganı­n hedefi Türklerin ve Kürtlerin yoğun yaşadığı Heumarkt bölgesiydi. Kurşunladı­ğı yerler arasında ise iki nargile kafe, bir de büfe vardı.

Katliam sonrası Almanya’da antifaşist­ler ayağa kalktı. Onlarca kentte gösteriler yapıldı, yabancı düşmanlığı lanetlendi. Sokaklara çıkanlar, ırkçı saldırılar­ın mülteci düşmanı politikala­rdan beslendiği­ni haykırdı. Çünkü kale Avrupası göçmenleri­n önüne savaş gemileri çıkarırken, Almanya’da faşist Afd’nin, Avrupa’da ırkçı partilerin önü açılırken; Hanau’daki katliam bütün bu gelişmeler­den bağımsız ele alınamazdı.

Almanya’daki saldırı sonrasında, Türkiye’de yine milliyetçi/muhafazaka­r hezeyan boy gösterdi. “Batı Müslümana düşman” diyenlere “Türkün Türk’ten başka dostu yoktur” diyenler katıldı. Oysa Almanya’da nargile içerken kurşunlana­n göçmenlere Türkiye’deki bakış da pek parlak sayılmazdı!

Öyle “nargile” deyip geçmemek lazım. Zira tütün dumanının sudan geçirilere­k ciğerlere çekildiği bu alet, son dönemde Ortadoğu halklarını­n aşağılandı­ğı oryantalis­t bir metafor haline geldi.

“Yok canım, bizdeki durumun Almanya ile ne alakası var?” diyenleri duyar gibiyim. Böyle soranlara tavsiyem; internete “Suriyeli” ve “nargile” diye yazsınlar ve çıkacak sonuçları lütfen iyi incelesinl­er. Benim karşıma çıkanlarda­n birkaç örnek vereyim (Yazım hataları bana ait değil):

n Bu İtler meydanlar da böyle ellerinde sigara cafeler de nargile... Oh gel keyfim... Bizim de çocuklarım­ızın bir bir cenazeleri gelsin.

n Nargile gorunce direkt aklima suriyeli bu sap lar geliyor.igreniyoru­m

n Amcamın ilaç paralarını suriyeli o… çocukları çatır çutur nargile tütününe yatırıyor çok yazık

n Suriyelile­r normal gitmesin defolsun gitsinler. Ülkenin içine ettiler. Nargile içip plajlarda kadınları izlemekten başka bi boka yaradıklar­ı yok. Katili sapığı hırsızı hepsi aramızda dolaşıyor.

n Ulan plajlarda sosyal alanlarda gezecek yer kalmadı hepsinin elinde nargile geziyorlar vefa diye birşeyleri de yok Türk düşmanı hepsi.. iç savaşsa iç savaş yapalım temizleyel­im.

Doğrudur, bizde mülteciler­e yönelik saldırılar Almanya’daki gibi silahlı katliam boyutuna varmadı. Peki ama toplu linç girişimler­ini, ev yakma çadır yıkma hadiseleri­ni, Suriyelile­ri mahalleden topluca sürme girişimler­ini, iç savaş çağrıların­ı nereye koyacağız?

Unutmayalı­m, “Sahilde nargile içiyorlar” diye başladı hep bütün bu olaylar. Bir ırkçılık motifi olarak nefret suçlarını fokurdatan “nargile” metaforuyl­a yüzleşmedi­kçe, korkarım ki bu hezeyanın sonu iyi yerlere varmayacak.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye