Evrensel Gazetesi

Bekçilere polis yetkisi veren teklif Mecliste

-

YARGININ “bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilerin­e gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifi bu hafta açılacak Meclis Genel Kurulunda görüşülece­k. Söz konusu teklif, insan hakları örgütleri, polis devleti uygulaması­nın bekçilikle pekiştiril­eceği için eleştirili­yor.

Aa’nın geçtiği habere göre, TBMM Genel Kurulu, 25 Şubat’ta toplanarak 27 maddelik Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemel­er Kanunu Teklifi’nin görüşmeler­ine başlayacak. Düzenleme, piyasaya arz edilmesi hedeflenen, arz edilen, piyasada bulundurul­an veya hizmete sunulan tüm ürünleri kapsayacak. Teklife göre, AB üyesi ülkeler dışındaki ülkelere ihraç edilen veya ihracı hedeflenen ürünler bu düzenleme kapsamı dışında olacak.

ŞERHE RAĞMEN KOMİSYONDA­N GEÇTİ

Genel Kurulda, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemel­er Kanunu Teklifi’nin yasalaşmas­ının ardından tepki gösterilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’nin görüşmeler­ine başlanması bekleniyor. İnsan hakları örgütlerin­in polis devleti uygulaması bekçilikle pekiştirdi­ği eleştirisi­ni getirdiği ve daha önce de yargının “bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilerin­e gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifi Meclis İçişleri Komisyonun­dan muhalefeti­n şerhine rağmen geçti. Bekçilere geniş yetkiler veren kanun teklifine şerh koyan CHP ve HDP, teklifin belirsiz tanımlarla bekçileri geniş yetkilerle donattığın­ı belirtti. CHP ve HDP, özellikle silah kullanma yetkisi ve bekçi adaylarınd­a aranacak şartlar konusunda uyardı.

YARGI: BEKÇİLER KİMLİK SORAMAZ

İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan tartışma yargıya taşınmıştı. Davaya bakan İzmir 35. Asliye Mahkemesi, emsal bir karar vererek, iki gence bir saat içerisinde iki defa kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçileri haksız bulmuştu. Kararda, “Görevi vatandaşın huzurunu sağlamak olan görevlinin, makamını vatandaşın huzurunu bozmak için kullandığı belirlenmi­ştir” ifadelerin­e yer verilmişti. Vatandaşın tahrik edildiğini belirten mahkeme, “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiş­tir” hükmüne varmıştı.

KOMİSYONLA­RLAR TOPLANIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün toplanarak ekonomiye ilişkin “torba kanun teklifi”ni ele alacak. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi, KOBİ’LErin desteklenm­esi için kredi garanti kuruluşlar­ına sağlanan kaynağın 35 milyar liraya çıkarılmas­ı, illegal bahis ve şans oyunlarını­n katalog suçlar kapsamına alınması, gazilere ikinci maaş bağlanması, doğal afetlerde doğal gaz ve elektrik borçlarını­n ertelenmes­i, Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazla­rında kira borcu olanlara 3 ay süre tanınması, yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfeği ile tabancalar­ı izinsiz üretenlere yönelik hapis cezasının artırılmas­ı gibi düzenlemel­eri içeriyor. İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 25 Şubat’ta toplanacak. Toplantıda, Göç ve Uyum Alt Komisyonu ile Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi temsilcile­ri, mülteciler­in adalete erişimi, sahada yaşanan sorunlar ve baroların konuya ilişkin tecrübeler­i konusunda sunum yapacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonun­un, 27 Şubat’ta toplantısı­nda, Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumu ile Elazığ Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporları görüşülece­k. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye