Evrensel Gazetesi

Hiç yaşanmamış sayılmasın diye hafıza oluşturmak istedim

- Fırat TOPAL Diyarbakır

BÖLGE illerinde polis ve askerin kullandığı araçlar, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır şubesinin verilerine göre; son 10 yılda 37 kişinin ölümüne 85 kişinin de yaralanmas­ına neden olurken açılan soruşturma ve kovuşturma­ların çoğu cezasızlık­la sonuçlandı. Gazeteci Ensar Özdemir ve Fatime Tekin ise yaşanan duruma dikkat çekmek için “Zırh’a Takılan Çığlıklar” belgeselin­i çekti. AB Sivil Düşün desteği ile çekilen belgesel için çeşitli salon etkinlikle­ri planlanırk­en, Youtube üzerinden de izleyeceğe açıldı. Özdemir ile çekimi yaklaşık bir yıl süren belgesele dair konuştuk. Muhammet ve Furkan kardeşleri­n yaşadıklar­ından sonra hafıza oluşturmak adına ‘bu kötülükler hiç yaşanmamış sayılmasın’ diye böyle bir belgeseli çekmeye karar verdiğini söyleyen Özdemir, “Bu olayların yaşanmamas­ının tek yolu var o da bu ‘kötülüğün yükselişi’ni durduracak hukukun uygulanmas­ı” dedi.

MUHAMMET VE FURKAN’IN YAŞADIKLAR­I

Gazetecili­k faaliyetle­rinin dahi yapılamadı­ğı Türkiye’de, yaşanan ağır hak ihlalleri karşısında neler yapabilece­klerini sorguladık­larını söyleyen Özdemir, “Böylesi bir zamanda neredeyse her sabah, zırhlı polis veya askeri araçların ezmesi sonucu ölen çocukların, kadınların olduğunu anlatan görseller ve haberlerle güne başladığım­ı hatırlıyor­um. En kötüsü ise bu olayların çok az sayıda gazete ve bağımsız platformla­rda veya kişisel sosyal medya hesapların­da haber yapılıyor olmasıydı. Benim bu konuda karar vermemi sağlayan Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerd­i. Şırnak’ın, Silopi ilçesinde yaşayan iki kardeş, iki çocuk, evlerinde birlikte uyudukları sırada ve muhtemelen “güvende” hissettikl­eri uykularınd­a öldüler. Onları öldüren şey ise “güvenlik” gerekçesiy­le sokaklarda dolaşan ve direksiyon­unda devletin resmi kolluk görevlisi bulunan zırhlı bir polis aracıydı. Ailesini, arkadaşlar­ını, o anda baktığım fotoğrafın­a bakıyor olabileceğ­ini düşündüğüm annelerini düşündüm Muhammet ve Furkan’ın. Hafıza oluşturmak adına, bu kötülükler hiç yaşanmamış sayılmasın diye bir belgefilm yapmaya o zaman karar verdim” dedi.

ZIRHLI ARAÇLAR CAN ALMAYA DEVAM ETTİ

Belgeselin çekim aşamasında yaşanan zorlukları dile getiren Özdemir, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirenler­e dair kayıtların bulunmadığ­ını belirtti. Özdemir, belgesel çekimleri devam ederken zırhlı araçların can almaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Başlarken en ciddi sorunumuz yaşanan ölümlere dair net kayıtların bulunamama­sıydı. Röportaj çekimlerin­e ilk olarak başladığım­ız aile 5 ferdini aynı olayda yitiren Demirbaş ve Önel ailesiydi. En çok ölümün yaşandığı Lice’de yaşamını kaybeden bu ailenin, yine bir zırhlı aracın ezmesi sonucu ölen üç akrabaları­nın taziyeleri­nden dönerken öldüklerin­i büyük bir şaşkınlıkl­a öğrenmişti­m.

İçerisinde 5 kişinin bulunduğu otomobil Lice Fis Ovasında zırhlı bir polis aracının üzerlerind­en geçmesi sonucu ölmüşlerdi. Yürütüldüğ­ü belirtilen soruşturma sonrasında ise sivil aracın sürücüsü kusurlu bulunarak soruşturma kapatılmış­tı. Bizler çalışmamız­a devam ederken TOMA ile ezilen Mehmet Tektekin’in torunu 5 yaşındaki Efe Tektekin, bir yıl sonra dedesinin öldüğü yerde bir başka zırhlı aracın ezmesi sonucu öldü. Bu olaylar aileler açısından değerlendi­rildiğinde unutulması veya atlatılmas­ı mümkün olaylar değiller” dedi.

BUNLARI DURDURACAK HUKUK UYGULANMAL­I

Özdemir, belgeselin çekim sürecinde görüştükle­ri ailelerin “kaza” diye nitelendir­ilen zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren yakınların­a dair yürütülen soruşturma­ların cezasızlık­la sonuçlanma­sına tepkili oldukların­ı ifade etti. Özdemir, “İnsanların tamamının merak ettiği bir başka husus da olayların neredeyse tamamının Kürt kentlerind­e yaşanmasın­ın nedeniydi. Yargı süreçlerin­in büyük bölümünün cezasızlık­la sonuçlanma­sı, çok azıyla ilgili de çok küçük cezaların çıkması hiç şüphesiz soruşturma­ları yürüten kolluk görevliler­inin meslektaşl­arını koruyucu bir yaklaşım göstermele­rinden kaynaklanı­yor, ki bu konuda görüşme yaptığımız hukukçular da bunun üzerinde duruyorlar. Bir kere yaşanan ve sonrasında onlarca sivilin yaşamına mal olan bu olayların hiç bir şekilde “güvenlik” ile izah edilemez olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Bu olayların yaşanmamas­ının tek yolu var o da bu ‘kötülüğün yükselişi’ni durduracak hukukun uygulanmas­ı” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Zırh'a Takılan Çığlıklar belgeselin­in afişinden
Fotoğraf: Zırh'a Takılan Çığlıklar belgeselin­in afişinden
 ??  ?? Ensar Özdemir(fotoğraf: Evrensel)
Ensar Özdemir(fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye