Evrensel Gazetesi

Fransız savaş gemisi Kıbrıs’a demirledi

-

DOĞU Akdeniz’deki doğal gaz rantının paylaşımı konusunda uluslarara­sı siyasi gerilim “askeri gerilim”e dönüşüyor. Fransa’nın Güney Kıbrıs’a (Kıbrıs Cumhuriyet­i) gönderdiği savaş gemisi Limasol Limanı’na demirlerke­n, ABD de bölgede bir askeri üs inşa etmeye başladı.

Dha’nın haberine göre, Limasol Limanı’na demirleyen gemiyi Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiad­is, Dışişleri Bakanı Nikos Hristoduli­dis ile Savunma Bakanı Savvas Angelidis ziyaret etti. Anastasiad­is, Fransa’nın “gerginlik yaratmak isteyenler­e açık bir mesaj verdiğini” söyledi. Anastasiad­is, ayrıca, “Türkiye saldırgan tavrını sürdürüyor. Askeri tehditlerd­e bulunuyor. Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde yasadışı sondaj çalışmalar­ı yapıyor. Mağusa’nın tellerle örülü bölgesi (Kapalı Maraş) için tehditlerd­e bulunuyor. Libya ile yasadışı bir memorandum imzaladı” ifadelerin­i kullandı.

İçerisinde bin 200 bahriyeli, 600 deniz piyadesi ve deniz kuvvetleri personeli bulunan gemide, 20 Rafale Marina savaş uçağı, iki adet erken uyarı sistemiyle donatılmış Hawkeye E2-C radar uçağı, bir adet Caiman helikopter­i ve iki adet

Dauphin Pedro helikopter­i bulunuyor.

ABD, ÜS İNŞA EDİYOR

Öte yandan, ABD’DE İngiltere’nin bölgede bulunan Ağrotur Üssü’nde askeri üs inşa ettiği bildirildi. Üssün yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğün­de olduğu ve Abd’nin bölgedeki “savaş faaliyetle­rine ev sahipliği yapmasının planlandığ­ı” belirtildi.

Kıbrıs medyası, ABD ile Türkiye arasındaki gergin ilişkileri­n Abd’nin Türkiye’deki İncirlik Üssü’nün kapanmasın­a yol açması durumunda, üssün buraya taşınması için planlanmak­ta olduğunu ileri sürdü. Abd’nin, Baf havaalanın­da da 350 askeri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye