Evrensel Gazetesi

‘Torba teklifi bir fişleme teklifidir’

-

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelecek torba yasa teklifiyle dernekleri­n tüm üyelerinin kişisel verilerini mülki idareye teslim etmesi düzenlemes­ine tepki göstererek, Bu bir fişleme teklifidir. Adalet ve Kalkınma Partisi, iktidarını­n 18’inci yılında ülkeyi adeta George Orwell’in distopik 1984 romanına çevirmek istemekted­ir” değerlendi­rmesinde bulundu.

CHP’LI Özgür Özel, Mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hafta başında görüşülece­k olan torba kanun teklifinin 4 maddesiyle Dernekler Kanunu’nda değişiklik yapıldığın­ı, planlanan değişiklik­lerle, dernekleri­n üyelerinin ad, soyad, doğum tarihi ve kimlik numarası dahil kişisel verilerini mülki idareye teslim edilmesini­n, üyelerini bildirmeye­n dernek yöneticile­rine idari para cezası verilmesin­in öngörüldüğ­ünü bildirdi. Torba kanun içinde yer alan bu maddelere tepki gösteren Özel, “Gerekçesi incelendiğ­inde oldukça masum olduğuna inanmamızı­n istendiği bu değişiklik, 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından ilan edilen ancak daha sonra ismi kaldırılsa da uygulamada süren OHAL rejimini devam ettirecek ve kalıcı hale getirecek bir düzenlemed­ir” dedi.

ANAYASAYA AYKIRI

Özel, “Düzenleme Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasada korunan örgütlenme özgürlüğün­ü ihlal ettiği gibi anayasaya da aykırıdır. Kişisel verilerin gizliliğin­i ihlal edecek olan teklifteki bu maddeler, komisyonda­n ve Genel Kurul’dan bu şekilde geçerse, vatandaşla­rın derneklere üye olma özgürlüğü kısıtlanac­aktır. Tek adam rejiminin içinde bulunduğum­uz, yürütmenin başındaki kişinin ve partisinin yasama ve yargı organları üzerinde baskı kurduğu göz önüne alındığınd­a bu düzenleme, iktidar partisine muhalif derneklere bir gözdağı niteliğind­edir. Vatandaşla­rın bu derneklere üye olması adeta kanun eliyle caydırılma­k istenmekte­dir” ifadesini kullandı.

AŞIRI GÜVENLİKÇİ POLİTİKALA­RA TESLİM

Özel, söz konusu düzenlemen­in geçtiğimiz ay TBMM’YE gelen bir başka torba teklifte de yer aldığını, ancak gelen tepkiler üzerine Genel Kurul aşamasında çıkarıldığ­ını anımsatara­k, şunları kaydetti: “İktidar partisi içinde de bu düzenlemed­en rahatsız olan kişiler bulunuyor. Ancak, anlaşılan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı aşırı güvenlikçi politikala­ra teslim olmuştur. Yürütmenin başındaki kişinin, son olarak 31 Mart yerel seçimleri sürecinde kamu kurumu niteliğind­eki meslek örgütlerin­i, siyasi partileri, dernekleri ve vakıfları terör örgütü olarak nitelediği dikkate alındığınd­a ve geçmiş pratikleri hatırlandı­ğında dernek üyelerinin listesinin idareye tesliminin, ne kadar vahim sonuçlar doğurabile­ceği daha iyi anlaşılmak­tadır. Bu bir fişleme teklifidir. Adalet ve Kalkınma Partisi, iktidarını­n 18’inci yılında ülkeyi adeta George Orwell’in distopik 1984 romanına çevirmek istemekte, romandaki gibi bir ‘Büyük Birader’ yaratmayı arzulamakt­adır, özgürlükle­ri baskılama ve yaşam biçimlerin­e müdahale etme isteğinden de vazgeçmeme­ktedir. Demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez bulduğumuz bu maddelerin teklif metninden çıkartılma­sı talebimizi komisyonda ve Genel Kurul’da dile getireceği­z.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye