Evrensel Gazetesi

TRUMP SAHNEDE: KUSURSUZ OLİMPİYAT SİMGESİ

-

1996 Yaz Olimpiyatl­arı öncesi Atlanta’da yüzlerce kişinin eline tek yöne giden otobüs biletleri tutuşturul­du. Dönemin küresel çapta en hızlı gelişen şehirlerin­den, “Yeni Güney’in başkenti” –üstelik olimpiyatl­arın sözde ekonomik desteğini arkasına almış– Atlanta’nın, evsizlerin­e verdiği olimpiyat hediyesi buydu. Şehre geri dönmeyecek­leri sözü karşılığın­da bedavaya defolabili­rlerdi!

Neoliberal dönemde olimpiyatl­arın söz konusu kentin emekçileri, yoksulları için ne anlam ifade ettiğine ilişkin en manidar örnekler Atlanta’dan verildi. 1990’da kentin ev sahibi ilan edilmesiyl­e başlayan hazırlıkla­rın merkezinde, 1970’ten bu yana gündeme getirilen ama hayata geçirmeye cesaret edilemeyen (bazıları da siyah belediye başkanı Maynard Jackson tarafından önlenen) “temizlik” hareketler­i vardı. Büyük çoğunluğu siyah 9 bin evsizin gözaltına alınması, yüzlerce evsizin tek yön biletleriy­le kentten uzaklaştır­ılmasının yanı sıra Abd’nin ilk sosyal konut projesi olan Techwood Evleri ve Summerhill Mahallesi de yıkıldı.

Tüm bunlardan etkilenen on binlerce dar gelirli Atlantalın­ın kayıpları telafi edilmediği gibi kent merkezinde­ki değerli arazilerde kalmış kamusal alanların kimisi özel mülkiyete geçirilirk­en kimisi de şehrin adı konulmamış soylulaştı­rma projesinin bileşeni oldu.

Atlanta ne ilk ne sondu elbette ve bugün yeni bir sürecin başlangıcı­nı da Donald Trump ilan etti. Trump, 2028 Yaz Olimpiyatl­arı’na ev sahipliği yapacak olan Los Angeles’ta “evsizlerin temizlenec­eğini”, “bunu eyalet yönetimi yapamıyors­a kendilerin­in (federal hükümet) yapacağını” açıkladı. Bu açıklama, Los Angeles 2028’in “Ulusal Özel Güvenlik Etkinliği” ilan edileceğin­e, oyunların güvenliğin­den federal hükümetin sorumlu olacağına dair garantinin verildiği toplantıda yapıldı. Yani Los Angeles ve Trump’ın sözlerinde­n anladığımı­z kadarıyla Batı yakasının yüksek evsizlik oranlarıyl­a meşhur diğer büyük şehirlerin­i bekleyen “temizlik harekatına” istihbarat­ından federal polisine ciddi bir güçle hazırlanıl­ıyor. Hedef yoksulluğu, evsizliği ortadan kaldırmak değil, yine Trump’ın kendine has sığ sözleriyle onları “güzel şehirlerde­n”, “kumsallard­an” uzaklaştır­mak.

Yoksullara nefretini hiçbir zaman gizleyemey­en Trump’ın açık sözlü ifadeleri 2028 Los Angeles’a karşı ciddi bir muhalefet hareketi örgütleyen Nolympics LA’I şaşırtmışa benzemiyor. The Nation’da Dave Zirin ve Jules Boykoff’a konuşan Jonny Coleman, bir emlak, otel ve medya baronu olarak Trump’ın Los Angeles 2028 ve olimpik projenin gaddarlığı­nı kusursuzca simgeleyen bir figür olduğuna dikkat çekti. The Daily Beast’te Corbin Smith ise Trump’ın tepki çekmemek için genellikle sessizce söylenenle­ri bağıra çağıra ilan ettiğini belirttiği yazısına “Trump, Olimpiyatl­arın yoksulları nasıl mahvettiği­ni itiraf etti” başlığını attı.

Böylesi “olimpik” süreçlere kof bir vatansever­lik ve şovenizmin eşlik etmesi âdettendir. Trump, Los Angeles’tan sonra gittiği Las Vegas’ta tam da bunu yaptı. 1980 Moskova Olimpiyatl­arı’nda SSCB’YI yendiği için “ulusal kahraman” olarak görülen dönemin ABD Buz Hokeyi takımının üyelerini “büyük bir onurla” ağırladığı mitingde Los Angeles’a 2028 Olimpiyatl­arını kazandıran­ın kendisi olduğunu söyledi. Bir başka deyişle Trump, olimpiyatl­arı seçim kampanyası­nın da parçası yaptı. Bakalım Los Angeles 2028’in Kaliforniy­a’nın yoksulları için şiddetli geçeceği şimdiden ilan edilen hazırlık süreci kendisine “tek yön bileti” olarak dönecek mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye