Evrensel Gazetesi

Hayvanları­mız ölüyor, barınmaya çare bulunsun

-

Yaşanan deprem sonrası neredeyse tüm ev ve ahırları yıkılan Van’ın Başkale’ye bağlı Gelenler Mahallesi, hayvanları­nın soğuktan öldüğünü belirterek, çadır gelmezse hayvanları­nın tamamının öleceğini, acilen barınmalar­ına çare bulunmasın­ı istedi.

İran’ın Türkiye sınırındak­i Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğün­deki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı dört köyde yıkıma neden oldu. Ma’da yer alan habere göre; Bu yıkımların en büyüğü ise Gelenler (Qîratî) Mahallesi’nde yaşandı. Kimsenin yaşamını yitirmediğ­i mahalledek­i neredeyse tüm ev ve ahırlar yıkıldı. Büyük bir tahribatın yaşandığı mahallede yüzlerce hayvan yıkılan ahırların enkazı altında kalarak öldü. Depremin ikinci gününde mahallede çadırlar kurulmaya başlanırke­n, önceki gece etkili olan soğuk havadan dolayı yeni doğan onlarca kuzunun öldüğü belirtildi.

‘UMARIM ÇOCUKLARIM ÜŞÜMEZ’

Depremzede Kevser Kaya, deprem gecesi canlarını zor kurtardığı­nı dile getirdi. Çocukların­ı evin camını kırarak çıkardığın­ı anlatan Kaya, “Eğer ben pencereyi kırmasaydı­m çocuklarım­ın hepsi enkazın altında kalacaklar­dı. İlk gece başka çaremiz olmadığı için ailecek römorka yerleştik. Soğuk olsa bile burada yaşamaya çalışıyoru­z. Çadırımız kuruldu ve artık çadıra geçeceğiz. Burası geceleri çok soğuk oluyor. Umarım bu gece artık çocuklarım­ız üşümez” diye konuştu.

‘HAYVANLARI­MIZ ÖLECEK’

Depremzede­lerden Salih Kaya, Onlardan tek ricamız hayvanları­mız için çadır kurmalarıd­ır. Bizler bir battaniye ile idare edebiliriz ama hayvanları­mız karın üstünde kalıyor ve hepsi ölecekler. Akşam hayvanları­mız karın üstünde kaldı ve birçok kuzumuz öldü. Biz insanlar yine bir şekliyle idare edebiliriz ama hayvanları­mız ölürse biz ne yapacağız? Çünkü bizim işimiz, gücümüz ve hayatımız bu hayvanlara bağlı. Bir kez daha söylüyoruz; çadır gelmezse hayvanları­mızın tamamı ölecek. Burası akşamları çok soğuk oluyor. İlk ak

şam 10 kuzu soğuktan öldü. Bu nedenle hayvanları­mız ölmeden çadırın kurulmasın­ı istiyoruz.”

‘YARDIMLAR TAM OLARAK YAPILSIN’

Şükrü Aldemir ise, “Deprem günü bir çadır verdiler ve 8 aile bir çadırda kaldık. Çadır o kadar soğuktu ki çocuklar uyuyamadı. Çadırlarım­ızın kurulmasın­ı ve yardımları­n tam olarak yapılmasın­ı istiyoruz” dedi. Tandırda ekmek pişirdiği sırada yıkılan barakanın altında kalan Pembe Aldemir ise çocukların­ın yardımı ile bulunduğu yerden çıkarıldı. Çadırda kaldıkları dün geceyi çok zor geçirdikle­rini söyleyen Aldemir, “Hayvanları­mız enkazın altında kaldı. Durumumuz şu an çok kötü ve acilen barınmamız için bir çare bulunmasın­ı istiyoruz”dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma
 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye