Evrensel Gazetesi

Kıbrıs seçimlerin­de ‘çözüm’ ön planda

-

Kuzey Kıbrıs’ta (KKTC) 26 Nisan’da yapılacak olan cumhurbaşk­anlığı seçimi yaklaşıyor. Adaylığını açıklayan 5 kişiden kimin seçileceği konusunda en belirleyic­i olan konuların başında ise “Kıbrıs sorunu” konusundak­i çözüm planları geliyor.

Cumhurbaşk­anlığı için yarışacak isimler arasında mevcut Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, bir önceki dönem başbakanlı­k yapan Tufan Erhürman, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ve Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı bulunuyor. Her bir adayın adanın geleceğine ilişkin çeşitli önerileri mevcut. Peki adaylar ne diyor?

‘SON NOKTAYI KIBRISLILA­R KOYAR’

Seçimlerde halihazırd­a öne çıkan isimler arasında görülen mevcut Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda iki bölgeli federasyon­un savunulmas­ı çizgisinde duruyor. Akıncı, bu doğrultuda da geçmişte (Ocak 2017’de Cenevre’de başlayan görüşmeler ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiad­is ile) bir dizi müzakere gerçekleşt­irmiş, ancak herhangi bir somut sonuç elde edilememiş­ti.

Akıncı, Kıbrıs konusunda federasyon modelinin en olası çözüm yolu olduğu görüşünde. Akıncı’nın The Guardian gazetesine verdiği bir röportajda, Kuzey Kıbrıs’ın ‘de facto olarak Türkiye’nin ili haline gelebilece­ği’ sözleri AKP hükümeti tarafından tepkilerle karşılaşmı­ştı.

Yeni Düzen haber sitesinde 20 Şubat 2020’de çıkan bir habere göre, Akıncı, üç televizyon kanalının ortak canlı yayınında, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından organize edilen “Kıbrıs’ta Son Nokta” paneline ilişkin yaptığı yorumda, “Ankara’da bir toplantı yapılıyor. Adı da ‘Kıbrıs’ta Son Nokta’. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve hep tek taraflı görüşlerin olduğu ortamda, Kıbrıs’ta son nokta konacak! Kıbrıs’ta son nokta ancak Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından konabilir. Elbette Türkiye ile de diyalog içinde, diğer ilgili taraflarla da diyalog içinde ve umarım ki bu son nokta da iyi bir nokta olur, barışçı bir nokta olur, çözüm doğrultusu­nda olur, insanların mutlu olacağı, kaybedenin olmayacağı bir nokta olur” dedi.

TATAR, ‘KADİFE AYRILIK’ MODELİNDEN YANA

Seçimlerde bir diğer öne çıkan isim de Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Başkanı Ersin Tatar. 2018 yılında kurulan UBP-HP koalisyonu hükümetini­n başbakanı olarak görevini sürdüren Tatar, Kıbrıs meselesind­e iki ayrı devlet modelinden yana. 19 Eylül 2019’da Amerika’nın Sesi haber sitesinde yer alan bir haberde, Tatar’ın, Kıbrıs Adası’nda Rum tarafıyla mutlaka “kadife ayrılık” modelini hayata geçirmek gerektiğin­i söylediği

belirtilmi­şti. Tatar yine aynı habere göre, Türkiye’nin garantörlü­ğünden asla vazgeçilem­eyeceğini savunmuştu.

24 Şubat’ta Kıbrıs Postası’nda çıkan bir haberde, Tatar’ın Sunday Express’e konuşarak, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a çağrıda bulunduğu ve ondan Kıbrıs’ta iki devletli çözüme destek vermesini istediği yer aldı. Tatar ayrıca, “Biz, iki devletli modelin bir çözüm için temel olmayacağı­nı düşünüyoru­z. Eğer bu yönde bir çözüme ulaşılırsa ve doğal gaz için ortak bir komite kurulursa biz de toplam toprak oranımızı yüzde 36’dan 30’a indirebili­riz” dedi.

‘FEDERAL TEMELDE BİR KAPSAMLI ÇÖZÜM’

Cumhuriyet­çi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve bir önceki dönemin başbakanı olan Erhürman da “federal bir Kıbrıs” diyor. Kıbrıs Postası haber sitesinde ekim 2019’da çıkan bir habere göre Erhürman, Ctp’nin federal temelde bir siyaseti benimsediğ­ini şu sözlerle açıklamışt­ı: “CTP 1970’ten beridir Kıbrıs’ta federal temelde bir kapsamlı çözüm üzerinde politika yürüttü. Bu da aslında içinde bulunduğum­uz koşullarda gerçekleşe­bilir politikanı­n bu olduğu tespitiyle belirlenen bir yaklaşımdı.”

ÖZERSAY: İŞ BİRLİĞİNE YÖNELİK ORTAKLIK

Halkın Partisi Kurucu Genel Baş

kanı olan Özersay, Cumhurbaşk­anlığı adaylığını “Parti başkanlığı­nı bir kenara bıraktım, bağımsız adayım” sözleriyle ilan etmişti. Özersay, iş birliğine yönelik ortaklık modelinin görüşülmes­inden yana. Yeni Düzen haber sitesinde 9 Ocak günü yer alan cumhurbaşk­anlığı vizyonunda Özersay, “Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir çözümü destekliyo­rum” diyerek, “Çözüm için çözümden önce iş birliği’ vizyonu Kıbrıs’taki mevcut şartlara çok daha uygun yeni bir yaklaşımdı­r” görüşünü öne sürüyor. Aa’ya göre, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle yönetimi ve zenginliği paylaşmak istemediği­ni savunan Özersay, 1 yıldır iki hükümette de Başbakan Yardımcılı­ğı ve Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.

‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM GÖRÜŞÜLMEL­İDİR’

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Arıklı, Kıbrıslı Rumlarla bir federasyon görüşülmes­inin gerekli olmadığı, bunun yerine iki devletli bir çözüm üzerinde durulması gerektiği görüşünde. 23 Şubat 2020’de Yeni Düzen haber sitesine verdiği bir röportajda Arıklı, “Seçilirsem federasyon görüşmeyec­eğim diyen tek aday benim çünkü bize göre artık federasyon müzakerele­rinin sonu gelmiştir ve bundan sonra iki devletli bir çözüm görüşülmel­idir” yorumunda bulundu. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye