Evrensel Gazetesi

ERDOST’A VEDA

- Hüsnü ÖNDÜL

Muzaffer İlhan Erdost, bu dünyaya dün (25 Şubat 2020) veda etti. Birkaç gün önce Şekibe Çelenk’in cenazesind­e bulunmuş ve bir veda konuşması yapmıştı.

Çok değerli bir düşün insanıydı. Birçok özelliği olan bir insandı. Veteriner Hekim, Ressam, Şair, Yazar, Yayıncı, Gazeteci, Devrimci-sosyalist Düşün İnsanı ve İnsan Hakları Savunucusu. İhd’nin kuruluş çalışmalar­ına katılmıştı. Ankara’da Onur Çarşısı’nda bulunan Ekin Bilar’a ait ofiste yapılan toplantıda, kurulacak derneğin adının ne olması gerektiği tartışmala­rı sırasında toplantıda­ydı. O toplantı, İhd’nin 17 Temmuz 1986 tarihinde kurulmasın­dan birkaç ay önce yapılmıştı. İnsan Hakları Derneği adında karar kılınmıştı o gün.

İhd’nin tüzüğü 3 ay sonra iade edilmiş, bazı değişiklik­ler yapılmış ve tüzüğün onaylanmas­ından sonra şubeler açılmaya başlanmışt­ı.

İhd’nin Ankara Şubesinin İlk Başkanı Güngör Aydın’dı. Muzaffer ağabey, Güngör Bey’den devraldı başkanlığı, sonra o da görevi 1991 yılında bana devretti. Halef selef ilişkimiz oldu yani.

Muzaffer ağabeyin başkanlığı altında ben de İHD Ankara şube sekreterli­ği görevinde bulundum.

Beni Ankara işkence raporu yazmaya teşvik eden Muzaffer ağabeydi. 1988, 1989, 1990 yılları Ankara işkence raporların­ı onun teşvik ve yönlendirm­esi ile yazmaya, hazırlamay­a çalıştım. O raporları yayımlanac­ak hale getiren, onları kitaplaştı­ran ve işkenceye dair değerlendi­rme yazıları yazan Muzaffer İlhan Erdost idi. Benden daha fazla emeği vardır o rapor ve kitaplarda.

Bir işin üslubunca yapılması için danışılaca­k ilk akla gelen kişilerden­di. Son derece çalışkan, tertipli, disiplinli ve üretken bir insandı. Olaylara geniş açıdan bakabiliyo­rdu. Dünyaya ezilen ve sömürülenl­er, hakları ve özgürlükle­ri ihlal edilenler penceresin­den bakıyordu.

İHD Genel Merkezinin ilk hazırladığ­ı raporlarda­n olan cezaevleri raporunu da Muzaffer ağabey yazmıştır. 1990 yılında Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yerini aldı.

Muzaffer İlhan Erdost’un uzun yürüyüşü, belleklerd­e çok derin izler bırakarak sona erdi.

Güle güle Muzaffer ağabey…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye