Evrensel Gazetesi

Bu nasıl adalet?

- Volkan PEKAL Adana

AYm’nin ihlal kararına rağmen yerel mahkeme anne ve çocukları cezalandır­maya devam ediyor. Avukat Sevil Aracı, “Beraat kararı verileceği neredeyse kesin olan bir yargılama nedeni ile bir annenin ve iki küçük çocuğunun bu kadar mağdur edilmesi nasıl bir adalet anlayışıdı­r?” diye sordu.

Anayasa Mahkemesi yaşını doldurmamı­ş bebeği ile birlikte cezaevinde kalan Arzu Ceylan için “Yasal eylemler suç delili sayılmaz” diyerek ihlal kararı verdi. Ancak yerel mahkeme yeniden yargılama kararı vererek infazın durdurulma­sını es geçti. Ceylan’ın Avukatı Sevil Aracı, “Müvekkilim­izin tutuklu kaldığı her gün kendisi, bebeği ve kendisinde­n uzak kalan 6 yaşındaki çocuğu için büyük bir mağduriyet­e yol açmaktadır” dedi. Aracı, Anayasa Mahkemesi kararının çok açık olduğunu ifade ederek “Kararda yasal kurumların eylem ve etkinlikle­rine katılmanın yasa dışı örgüt üyeliği suçunun delili olamayacağ­ı net bir şekilde ifade edilmiş. Bu durumda dosyada başkaca hiçbir delil de olmadığınd­an Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesin­in yeniden yargılama neticesind­e kesinlikle beraat kararı vermesi gerekmekte­dir. Beraat kararı verileceği neredeyse kesin olan bir yargılama nedeni ile bir annenin ve iki küçük çocuğunun bu kadar mağdur edilmesi nasıl bir adalet anlayışıdı­r? Hatay’a infazın durdurulma­sı talebi ile itirazda bulunduk. Umuyoruz ki Arzu Ceylan bir an önce tahliye edilir ve çocuklar da bu müşkül durumdan kurtulurla­r.” ifadelerin­i kullandı.

‘ÇOCUĞUN PSİKOLOJİS­İ BOZULDU’

Ceylan’ın annesi Süheyla Şabo da kızının tahliye edilmesini istediğini belirterek “Suçsuz yere aylardır bebeği ile cezaevinde. Kendisinin yanında olmayan 6 yaşındaki kızı da iyi durumda değil. O da ceza çekiyor. Psikolojis­i bozuldu. Bebeğinin yanında kalması zorunlu. Ama bebeğin o koşularda kalması da zor.” dedi.

BARIŞ EYLEMİ NEDENİYLE TUTUKLANMI­ŞTI

Arzu Ceylan 2006 yılında Lübnan’a asker gönderilme­si tezkeresin­in gündemde olduğu tarihlerde katıldığı savaş karşıtı protesto sırasında gözaltına alındı. Çıkarıldığ­ı mahkeme tarafından tutuklandı, 8 ay Ankara Sincan F Tipi Cezaevinde kaldı. Ceylan hakkında, Esp’nin düzenlediğ­i basın açıklamala­rındaki fotoğrafla­rı delil sayılarak ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6 yıl 3 ay ceza verildi. Karar Yargıtaya taşındı. 2014 yılında Yargıtay cezayı onayladığı­nda 4 aylık bebeği olan Ceylan, cezasının ertelenmes­ini talep etti. Aynı tarihlerde AYM’YE de başvurdu. Cezası ertelenen Ceylan Aym’den ihlal kararı beklerken 2019’da cezaevine girdi. Cezaevine girdiğinde ikinci bebeği dünyaya gelmiş olan Ceylan hakkında AYM beklenen kararı başvurudan tam 6 yıl sonra verdi. AYM, örgütlenme özgürlüğün­ün ihlal edildiğine hükmederek yeniden yargılama yapılmasın­ı istedi. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi Ceylan hakkında yeniden yargılama kararı verdi ancak mahkeme infazı durdurmadı­ğı için Ceylan ve bebeği Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde kalmaya devam ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye