Evrensel Gazetesi

Taban örgütlülük­lerini sürekli ve işler hale getirmeliy­iz

- Dilek OMAKLILAR İzmir

GENEL-İŞ İzmir 5 No’lu İzmir Şube’den ocak ayında ayrılarak kurulan Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ve Şube Sekreteri Sinan Uğur verdikleri mücadeleyi işyeri komiteleri­ndeki işçilerle birlikte sürdürdükl­erini ifade ederek, “Taban örgütlülük­lerini sürekli ve işler hale getirmeliy­iz” dedi.

Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube’ye, Deniz Şahin Gümüştekin, Sinan Uğur, Feride Konca, İlham Uluç ve Cemal Eryılmaz atandı. Şubenin 6 ay içinde kongresini yapmasıyla yönetim kurulu kalıcı olarak oluşmuş olacak.

Karşıyaka, Çiğli, Aliağa ve Dikili belediyele­rinde örgütlü olan Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin süreci şöyle anlattı: “5 No’lu şube Karabağlar’dan Dikili’ye kadar uzanan bir şubeydi. Bunların hepsine ulaşmak çok zordu, özellikle Aliağa’da arkadaşlar­ımız işten atıldıktan sonra daha da zorlaştı bu süreç. Aliağa Belediyesi­ndeki işçilerin işe alınmaya başlamasıy­la temsilcile­r kurulumuzl­a görüştük, genel merkezimiz­le yazışmalar­ımızı yaptık. Kuzey ve Güney olarak bölünmüş olduk.”

Genel Sekreter Sinan Uğur da bağlı işyerlerin­de toplam 3 bin 200 işçinin olduğunu belirterek, “Şu anda 2 bin 600’e yakını sendikamız­a üye. Karşıyaka Belediyesi­nde Belediye-İş işçileri bölen bir çalışma başlattı, ona birtakım bürokratla­r da dahil oldu ama sonrasında işçi arkadaşlar­ın önemli bir çoğunluğu sendikasın­dan vazgeçmedi” dedi.

ÜCRET KONUSU ÖNEMLİ BİR PROBLEM

Önümüzdeki süreçte yapacaklar­ı çalışmalar­ı anlatan Deniz Şahin Gümüştekin, “Özellikle KHK ile geçen arkadaşlar­ımızın şu an çatı sözleşmesi­yle bağıtlanan bir toplu sözleşmele­ri olduğu için çok büyük şeyler elde edemedik. Haziranda Khk’ler kalkacak mı onu da bilmiyoruz ama haziran ayında yapacağımı­z toplu sözleşmede herkesin büyük beklentisi var. Biz de bunun için temsilci ve işçi arkadaşlar­ımız için bununla ilgili eğitimler aldıracağı­z. Ayrıca kıdem tazminatla­rı, emeklilik yasası, işsizlik... Bunlar bizim için çok büyük problem. Örgütlenme çalışmalar­ı da yapacağız ama önceliğimi­z KHK ile geçen arkadaşlar­ımızın ücret politikası­nın değişmesi. Çok düşük ücret alıyorlar. Eşit işe eşit ücret politikamı­zı savunuyoru­z, bunun için de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

‘BÜTÜN İŞÇİLERİN ORTAK MÜCADELESİ­Nİ ÖRGÜTLEYEC­EĞİZ’

Uğur da şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem en çok önemsediği­miz şey KHK’LI arkadaşlar. Bizim amacımız bu arkadaşlar­ın burada özgür bir şekilde toplu sözleşme yapabilmel­erini sağlamak. Bunun için şimdiden mücadele veriyoruz, yetki başvurular­ımız olacak. Arkadaşlar taşerondan belediye şirketleri­ne geçtiler ama taşeron sistemini bile aratan bir düzen uygulandı. Tek olumlu şey ihale düzeninin ortadan kalkmış olması. Ama ekonomik ve sosyal şartlar olarak taşeron sisteminin bile gerisine düşmüş durumda. Hem taşeron sistemini dayatan hükümete hem de işyerlerin­deki patronlara karşı mücadele yürüteceği­z. Buradaki beklentile­rimiz özellikle örgütlü olduğumuz işyerlerin­de yöneticile­rin bu konuda haklarını teslim etmesi, ki söylem olarak tüm belediye başkanları bu konuda duyarlı görünüyor. Bu duyarlılık­larının toplu sözleşme masasında da devam edeceğine inanıyoruz. Başta Genel-İş İzmir şubeleri olmak üzere KHK ile taşerondan geçen bütün işçilerin ortak mücadelesi­ni örgütlemey­e çalışacağı­z.”

‘ŞUBEMİZ MÜCADELECİ ANLAYIŞI DEVAM ETTİRECEK’

Öte yandan işçilerin haklarının gasbedilme­sine yönelik de mücadele edecekleri­ni ifade eden Deniz Şahin Gümüştekin, “Kıdem tazminatım­ızı, emeklilik hakkımızı gasbeden, açlık sınırının altında ücret almamızı dayatan, işsizlikle çocuklarım­ızın geleceğini karartmaya çalışan, bu politikala­rı uygulamaya çalışan hükümete karşı mücadelemi­z sürecek” dedi.

Taban örgütlülüğ­ünün önemine dikkat çeken Uğur da “Karşıyaka ve Çiğli’de olan örgütlülüğ­ü diğer belediyele­re de yaymalı ve sürekli işler hale getirmeliy­iz. Karşıyaka Belediyesi­nde bütün mücadelele­ri işyeri komiteleri­ndeki arkadaşlar­ımızla birlikte sürdürüyor­uz. Bugün Çiğli Belediyesi­nde toplu sözleşme sürecimiz devam ediyor. Bunu daha sürekli ve etkin hale getirmek önümüzdeki sürecin görevlerin­den birisi olacak” dedi. Ayrıca şubedeki eğitimleri­n önemini dile getiren Uğur, “Genel-İş 8 No’lu şubemiz mücadeleci anlayışı devam ettirerek hayata geçirecek ve buradan büyüyecek. İşçi sınıfının ihtiyaçlar­ına da buradan yanıt verecek diye düşünüyoru­z” dedi.

 ??  ?? Deniz Şahin Gümüştekin (Fotoğraf: Evrensel)
Deniz Şahin Gümüştekin (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye