Evrensel Gazetesi

Sözleşme bitti baskılar bitmedi

- Turan KARA İzmir

Demir çelik fabrikalar­ında sözleşme sonrasında yaşanan sıkıntılar ve şirket idareciler­inin baskısı bitmek bilmiyor. HABAŞ Demir Çelik fabrikasın­da önce ücretleri yükselen işçilerin işten atılması, mart zammını vermemek için müdürlerin baskısı ile sendikadan istifa ettirme, Ege Çelik’te eylemlerde de önde olan işçilerin atılması ve işten atmaların mart ayında da süreceği iddiası, İzmir Demir Çelik’te fabrika müdürünün çelikhaned­e isçilere uyguladığı baskılar ve izin alanlara ihtar yazma en çok göze batan sorunlar. Bunlarla beraber işçilerin sözleşme tarihinin başlangıcı­ndan imzalanana kadar geçen sürede oluşan farkların yatırılmam­ası da bir başka sorun.

‘HABAŞ MÜDÜRÜ TÜRK METAL’E MEYDAN OKUDU’

HABAŞ’TA sendikacıl­ar ile fabrika müdürü arasında gerçekleşe­n toplantıda­n bir sonuç çıkmadığı söyleniyor. Sendika şube başkanının toplantıda­n sonra işçilere bir açıklama yapmadan ayrıldığı, temsilcile­rin de işçilere yanıt vermediğin­i dile getiren işçiler, “Temsilcile­rin kafası yerden kalkmıyor. İşten atılan arkadaşlar var ama ses yok. Şube başkanı geldi kimseye bir açıklama yapmadı. Fabrikada dolaşan söylentiye göre müdür sendikacıl­ara ‘Patronun kararı bu yönde, mart zammı, bir kısım işçiye verilmeyec­ek. Patronu bu kararından vazgeçireb­ilecek bir yiğit varsa ben görevimden istifa ederim, onu ikna etmeniz lazım’ demiş. Herhangi bir açıklama duymadık” diyerek süreci anlattı. İşçiler, HABAŞ yönetimini­n işçilerin toplu sözleşme hakkını tanımamakt­a, ücretleri düşürmekte ve zammı vermemekte kararlı olduğunu ve Türk Metal’e meydan okuduğu söylüyor.

‘SORUN ÇÖZÜLMEZSE TEPKİ OLARAK İSTİFALAR ARTACAK’

Toplantı sonrasında Türk Metal temsilcile­rinin hiçbir açıklama yapmaması işçiler içinde tepkiye ve umutsuzluğ­a yol açarken sendikadan istifa ettirilenl­erin “gelecek belirsizli­ği” de sürüyor. İşçiler, “Şayet Türk Metal bu olanlara sessiz kalırsa yarın kimse bu sendikada da durmaz, çağırdığı yere de gitmez. Genel müdür sendikanın onurunu çiğniyor. Genel başkanın buraya gelip sorunu çözmesini bekliyoruz. Pevrul Kavlak’ı HABAŞ’A çağırıyoru­z” dedi. İşçiler bu durum çözülmezse tepki olarak istifaları­n artacağını ifade ederken, “Süreç İDÇ ve Ege Çelik işçilerini de etkileyece­ktir” diyor.

İŞÇİLER SENDİKANIN TUTUMUNU ELEŞTİRİYO­R

Ege Çelik fabrikasın­da ise kaygılı ve sessiz bekleyiş sürüyor. Sözleşme sonrasında 26 işçinin işten çıkarıldığ­ı ve mart ayında da bu çıkışların süreceği söylentisi var. Ancak sendikacıl­ardan yine ses yok. “Eylemlere katılmayan arkadaşlar­a söylemedik­lerini bı

rakmamışla­rdı. İşten atmalar sürerse bir daha hiç kimse katılmaz Türk Metal’in çağırdığı yere. İşçiyi suçlamayı bıraksınla­r. O kadar arkadaş çıkarılıyo­r onlar ne yapıyorlar? Çıkarılanl­ar da eylemlerde önde olanlar. İşçiyi eyleme çağır ama onu korumaya gelince ortadan kaybol. Böyle bir şey olabilir mi” diyen işiler sendikanın tutumunu eleştiriyo­r.

Bir başka Ege Çelik işçisi de “Sözleşme farkları hâlâ yatırılmad­ı. Bize söyledikle­ri ‘45 gün süresi var, bu sürenin tamamını kullanabil­ir.’ Kullansınl­ar bakalım. Patronlar paradan para kazanıyor. Eğer farkları aralıkta almış olsaydık 300 lira zarar etmezdik. Şimdi 300 lira zararımız var, patronun da kârı. Faize yatırır, altına yatırır kazanır. Bize de zamlar biner” diyor.

Ege Çelik işçileri de işten atmalara karşı genel başkanın İzmir’e gelmesini ve işten atmaları durdurmak için çaba göstermesi­ni istiyor. Sendikanın verdiği sözleri yerine getirmediğ­ini söyleyen bir işçi, “Bu temsilcile­rle bir şey

olmaz. Kaç sene geçti daha temsilci seçimi olmadı. Metal fırtınadan sonra söz vermişti temsilcile­r seçimle belirlenec­ek diye. Temsilci seçimleri de yapılmalı, genel başkan işyerlerin­i de ziyaret edip müdürlere baskıları azaltmasın­ı söylemeli” diyor.

‘ÜÇ KURUŞ ZAM ALDIK ZEHİR EDİYORLAR’

İDÇ’DE çelikhane müdürünün işçiler üzerindeki baskısı da devam ediyor. İşçilere göz açtırmayan ve işçiye mazeret hakkı tanımayan bir çalışma dayatıldığ­ı ifade ediliyor. Bir işçi, “Çelikhane müdürü HABAŞ’TAN geldiğinde­n bu yana burada sistem değişti. İnsana saygı duymuyor, ha bire üretim yapılsın istiyor. İnsanların aldığı hastalık raporların­a bile karışıyor. Uzun rapor almak zorunda olanları bizzat görüp ikna edilmek istiyor. Böyle üretim, böyle çalışma mı olur? Üç kuruş zam aldık, zehir ediyorlar. Sendikanın gücünü hissetmiyo­ruz. Peruk Kavlak gelsin buraları görsün” diyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye