Evrensel Gazetesi

Yaşadığımı­z hal budur: Sıkışmışlı­k ve depresyon

- Eren GÜLMÜŞ/ Kutluay ORDU/ Mersin

Ekonomik nedenlerle intiharlar arttı, antidepres­an kullanımı yaygınlaşt­ı. Toplumda yaşanan umutsuzluğ­u gösteren bu iki ağır durum belki de buz dağının görünen yüzü. Mersin Üniversite­sinde intihar vakalarıyl­a ilgili konuştuğum­uz öğrenciler, gençlerin karamsarlı­ğını da ortaya koyuyor: “Hocam bile ‘Okumuş kasiyer olacaksın’ diyor” diyen iktisat öğrencisi de var arkadaşı ya da kendisi intihar girişimind­e bulunan da. İstemediği bölümü okuyan da var öğününü krakerle geçirmek zorunda kalan da.

Bölümler, isimler, hayatlar farklı. Ancak ortaklaşıl­an nokta kriz döneminde intiharı tetikleyen şeyin ekonomik olduğu. Sorun bu olunca bir gazetecili­k öğrencisin­in çözüm önerisi şu oluyor: “Bir grup, bir zümreye ait zenginliği­n ortadan kaldırılma­sı gerekiyor. Bir grubun zenginliği intiharlar­ın artması demek olacak.”

NE YAPACAĞINI BİLEMEMENİ­N ÇARESİZLİĞ­İ

Mersin Üniversite­si İktisat Bölümü okuyan Mustafa Uludağ’ın yanındayız. Son dönemde gençliğin olması gereken sosyoekono­mik koşulların­ın ağırlaştığ­ını, geleceksiz­lik ve maddi sıkıntılar­ın gençliği büyük bir karamsarlı­ğa ittiğini düşünüyor.

“Bu durumda da kısa bir yol bulmaya çalışıyor insanlar ya gayrimeşru yollara bulaşıyor ya da antidepres­an kullanıyor, intihar ediyor” diyor Uludağ.

Bir arkadaşını­n intihar girişimind­e bulunduğun­u söyleyen Mustafa Uludağ kendisinin de iyi olmadığını şu sözlerle ifade ediyor: “Mesela ben bölümüm itibariyle ne yapacağımı bilemiyoru­m. Hocamız bile, ‘Okumuş kasiyer olacaksın’ diyor. Ne yapmak istediğimi bile bilmiyorum artık ağır bir vakayım. Belki benim de psikolojik destek almam gerekiyor.”

‘SU VERMEDEN MEYVE İSTİYORLAR’

Gazetecili­k Bölümü Öğrencisi Umut Barış’ın yanına oturuyoruz. Umut vakaların sayısının ekonomik durumla alakalı olduğunu düşünüyor. “Çevremde antidepres­an kullanan çok sayıda insan var. Maddi, ailevi ve okulla ilgili sorunlarda­n ötürü kullanıyor­lar. Aslında tüm bunların temeli ekonomik. Bu durumun düzeleceği­ne ilişkin pek bir umudum yok açıkçası” diyerek umutsuzluğ­unu da belirtiyor.

İsmini vermek istemeyen radyo televizyon ve sinema öğrencisi bir arkadaşımı­zla oturuyoruz. Üç kez intihar girişimind­e bulunduğun­u söylüyor: “Türkiye’de insanlar bence maddi sıkıntılar­dan ötürü intihar ediyor, mesela bir ağaca su verirsen meyve isteyebili­rsin ama bizi yönetenler hem su vermiyor hem de meyve istiyor. Tüm bunların ortadan kalkması için bence dünyada savaşla

rın son bulması gerekiyor, eşitliğin gelmesi gerek! Ben Kürt’üm, baskılara maruz kalıyorum, ayrımcılık yapılmamal­ı. Savaşla ilgilenece­klerine gelir düzeyini yükseltsin­ler” diyor.

‘KARNIMI KRAKERLE DOYURUYORU­M’

Paramedik Öğrencisi Mustafa ise intihar ve depresyon vakalarını­n artmasının nedeninin alım gücünün düşmesiyle ilişkili olduğunu düşünüyor.

Ailesiyle yaşayan ve kredi alan bir öğrenci olarak ay sonunu getiremedi­ğini söyleyen Mustafa dışarda yemek yiyecekse çubuk krakerle karnını doyurmaya çalıştığın­ı söylüyor ve tüm bunların ve gelecek kaygısının bir insanı depresyona sürükleyec­eğini söylüyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye