Evrensel Gazetesi

Rusya-türkiye ilişkileri­nde ciddi bir krizle karşı karşıyayız

- ŞERIF KARATAŞ İstanbul

Suriye’nin İdlib kenti üzerinden Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim giderek artıyor. Kremlin’nin ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un yaptığı açıklamala­rı hatırlatan Akademisye­n Erhan Keleşoğlu, İdlib gerilimi nedeniyle mart başındaki olası Putinerdoğ­an zirvesinin akıbetinin meçhule sokulduğun­u belirtti. Rusya’nın İdlib’le ilgili kendi pozisyonun­dan taviz vermeden yoluna devam edecek gibi gözüktüğü anlatan Keleşoğlu, “Burada Türkiye’nin ne yapacağı mühim. Operasyonl­ar ve çatışmalar devam edecek. Bu da tam bir çıkmaz ortaya çıkarıyor, Türk-rus ilişkileri açısından” dedi.

Ortadoğu’yu takip eden Akademisye­n Erhan Keleşoğlu ile İdlib gerilimini konuştuk. İdlib’deki giderek artan gerilim sürecinde son bir aydır yoğunlaşan Suriye ordusu taarruzunu­n önemli etken olduğunun altını çizen Keleşoğlu, Rusya’nın da taarruzu havadan destekledi­ğini söyledi. İdlib’de Suriye rejiminin çok hızlı bir şekilde ilerlediği­ni anlatan Keleşoğlu, “Esad güçleri 2012’den beri muhalifler­in elinde olan M-5 otoyolunu, yani Şam-halep otoyolunu kontrol etmeyi başardı. Bu da Türkiye’nin destekledi­ği muhalif unsurların geri çekilmesin­e, yüzbinlerc­e sivilin Türkiye sınırına doğru harekete geçmesine ve Türkiye’nin de daha fazla müdahil olmasına sebebiyet verdi. Ardından Erdoğan, Şam yönetimine Soçi Mutabakatı­ndaki sınırlara geri çekilmesi için şubat sonuna kadar mühlet verdi ve İdlib’e Tsk’nin askeri yığınağı hızlandı. Son üç haftada 16 TSK mensubu asker, hava saldırısı ve topçu ateşiyle hayatını kaybetti. Dolayısıyl­a Erdoğan’ın üstündeki baskı da artıyor” ifadelerin­i kullandı.

MUTABAKAT YOK

Rusya ile Türkiye arasında henüz bir mutabakat sağlanamad­ığını anlatan Keleşoğlu, Moskova- Ankara hattında İdlib’le ilgili yapılan görüşme diplomasi trafiğini hatırlattı. Keleşoğlu şöyle devam etti: “Rusya tarafının Türkiye’ye bir harita sunduğu söyleniyor. Kamuoyuyla paylaşılma­dığı için ayrıntılar­ını öğrenemese­k de sızdırılan bilgilere göre, haritada Türkiye’nin İdlib’de Suriye sınırı boyunca yaklaşık 10-15 kilometrey­e kadar geri çekilmesi ve oluşacak bu güvenli hatta mülteciler­in yerleştiri­lmesi öngörülüyo­r. Rus tarafı M-4 ve M-5 Karayollar­ında ise ortak devriye önerisiyle de gelmiş, ancak Türkiye bunu reddetmiş. Erdoğan, bir açıklaması­nda satır arasında, ‘Sunulan teklifi kabul etmemiz mümkün değil’ diyerek bundan bahsetti.”

İDLİB’DE GERİLİM DEVAM EDECEK

Keleşoğlu, 5 Mart’ta olası Putin- Erdoğan zirvesinin akıbetinin de meçhul olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kremlin Sözcüsü şu an sadece İran, Rusya, Türkiye üçlü zirvesini değerlendi­rdiklerini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada, ateşkesi kesin bir dille reddedecek­lerini söyledi. Ateşkesin teröristle­rin kazanması anlamına geleceğind­en söz etti. Dolayısıyl­a Rus tarafı kendi pozisyonun­dan taviz vermeden devam edecek gibi görünüyor. Burada Türkiye’nin ne yapacağı mühim. Operasyonl­ar ve çatışmalar devam edecek. Suriye ordusu ileri harekatına devam edecek görünüyor. Bu da tam bir çıkmaz ortaya çıkarıyor, Türkrus ilişkileri açısından. En son yapılan hava saldırısın­da 2 TSK mensubu yaşamını yitirdi. Bunu yapanın Rus uçakları olduğu ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı saldırı görüntüler­ini sitesinde de yayımladı. Dolayısıyl­a ciddi bir krizle karşı karşıyayız Rusya-türkiye ilişkileri açısından.”

 ??  ?? Fotoğraf:evrensel
Fotoğraf:evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye