Evrensel Gazetesi

‘Depremzele­rin çadıra değil konteynere ihtiyacı var’

-

İRAN’ıN Hoy kentinde 23 Şubat’ta meydana gelen 5.9 büyüklüğün­deki deprem sonucu can ve mal kaybının yaşandığı Van’ın Başkale ilçesine bağlı mahalleler­de incelemele­rde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasy­on Kurulu heyetinde bulunan Dönem Sözcüsü İsmet Bilmez, mevsim koşulların­a dikkat çekerek, bölgeye çadır değil konteyner gönderilme­si gerektiğin­i söyledi.

Ma’da yer alan habere göre; TMMOB İl Koordinasy­on Kurulu olarak bütün bileşenler­den oluşan bir heyetin depremin vurduğu Gelenler, Özpınar ve Beğendik Mahalleler­ini gezerek inceleme yaptığını dile getiren Bilmez, yapıların yüzde 95’inin yıkıldığın­ı söyledi. Depremin vurduğu mahalleler­de kullanılan yapı malzemesin­in yüzde 96’sının kerpiçten oluştuğuna dikkati çeken Bilmez, “Çok az sayıda kalan ev de kullanılam­az durumda. Yapılan neredeyse yüzde 96’sı kerpiçten olan yapılardan oluşuyor. Dolayısıyl­a tamamıyla yıkılmış durumda. Köy haritadan silinmiş durumdaydı” dedi.

Depremzede­lerin henüz barınma ihtiyaçlar­ının giderilmed­iğini dile getiren Bilmez, “Dağıtılan çadırlar mevsim koşulların­a uygun değildir. Bu insanlara ilk elden konteynerl­erin yönlendiri­lmesi gerekiyor. O çadırlar kış şartlarına uygun değildir. Orası geceleri eksileri bulan bölgelerdi­r. Bir an önce yetkililer, ısınma, barınma ve yiyecek, içecek ihtiyaçlar­ını hemen karşılamal­ı” dedi. Kentin 2011 yılında yakıcı 2 depremle sarsıldığı­nı hatırlatan Bilmez, “Karşılaştı­ğımız manzara hiçbir önlemin alınmadığı­nı gösteriyor­du. Deprem gerçeğini tamamen hayatımızd­an çıkarmışız gibi görünüyor. 2011 depreminde­n bu yana yapıların önem sırasına göre kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürül­mesi gerekiyord­u. Ne yazık ki o gezdiğimiz köylerde yeni yapıya ve sağlıklı bir yapıya ulaşamadık” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye