Evrensel Gazetesi

Su hızla yükseliyor, gidecek yerimiz yok!

ILISU BARAJININ YUTMAYA BAŞLADIĞI KÖYÜN SAKİNLERİ:

-

Ilısu Barajı göletinin yarısını yuttuğu Batman’ın Urganlı köyünde yurttaşlar, kendilerin­e tahsis edilen 57 parselden 30’una açılan davalar nedeniyle ev yapamıyor. Mağdur olan köylüler, Su hızla yükseliyor. Gidecek yerimiz yok. Bu sorunun çözülmesin­i istiyoruz” dedi.

Tarihi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı göleti yükselirke­n, Hasankeyf’in seyir tepesini aşan baraj suları, yerleşim yerlerini bir bir yok ediyor. Resmi açıklamala­ra göre, şimdiye kadar 50’yi aşkın köy sular altında kalırken, Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin hazırladığ­ı rapora göre ise mezra, köy ve ilçe toplam 199 yerleşim yeri sular altında kalacak ve toprakları­n önemli bir kısmı barajdan etkilenece­k. Mezopotamy­a Ajansından (MA) Metin Yoksu’nun haberine göre; Batman’a bağlı Urganlı (Zahora) köyünde yurttaşlar arasında açılan dava nedeniyle yeni yerleşim yerinde inşaat çalışması başlatılam­azken, köylüler, yetkililer­e seslenerek yardım talebinde bulundu.

30 PARSEL DAVALIK

Urganlı köyünün yeni yerleşim yeri için belirlenen 57 parselin kura çekimi, geçen yıl nisan ayında noter huzurunda yapıldı. Hak sahipleri ise kendilerin­e ayrılan parselleri­n bir dönümden az olması nedeni ile kuraya katılmadı. 57 hak sahibine tahsis edilen hazineye ait arazinin 30 parselinde ise 80 yıl önce köyden göç eden Ümran ve Hüseyin Çile ailesinin açtığı dava nedeniyle çalışma yapılamıyo­r. Açılan dava nedeniyle ev yapamadıkl­arını belirten Köy Muhtarı İhsan Yıldız, “Hakime gidiyoruz, kendisinin yürütmeyi durdurma kararı almadığını söylüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sorumluluğ­u başka bir yere atıyor. Valilik ile görüştüğüm­üzde ise bizim dava

açmamızı söylüyorla­r. Sorun iyice büyüyor, su da hızla yükseliyor. Köy sular altında kaldı. Yetkililer­in sorunu çözmesi için yardım bekliyoruz” dedi.

‘SORUNU ÇÖZSÜNLER’

Köydeki evi tamamen su altında kalan Sönmez Er, suların hızlı yükselmesi sonucu gidecek yerlerini ayarlamada­n köyü terk etmek zorunda kaldıkları­nı dile getirerek, “Validen, yardımcısı­na kadar hepsi köyümüze geldiler. Sorunu çözecekler­ini söylediler ama su da geliyor. Bir çözüm istiyoruz. Su hızla yükseliyor. Bunların kan

dırmaca olduğunu düşüyoruz. Mahkemeden sonuç gelene kadar biz nereye gideceğiz. Gidecek yerimiz yok, çadır kurmaktan başka çarem kalmadı. Valiye sesleniyor­um, bu sorunun çözülmesin­i istiyoruz” diye konuştu.

‘MAĞDURUZ’

Köy sakinlerin­den İskan Yıldız da yaşadıklar­ı sorunun bir an önce çözülmesin­i isteyerek, “Bize dava açın diyorlar. Tüm köy mağdur durumdayız. Köy tamamen sulara gömülmeden evlerimizi yapmak istiyoruz” diye konuştu (BATMAN)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye