Evrensel Gazetesi

‘Sıyrıklar var ama ölümcül değil’ raporu

-

URFA’NıN Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde yaşanan çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerind­e gözaltına alınan 54 kişiye işkence yapıldığı belirtilme­si üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hastane ve kamera görüntüler­ine ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. 3 jandarma personeli tarafından hazırlanan raporda, 12 güne ait olan 6 Tb’lık TEM Şube, Urfa Adliyesi, hastane ve Yaylak Karakolund­aki görüntü incelendi. Ancak, raporda “İşkence yok” denildi. Adli tıp kurumu (ATK) ise, hastane raporların­a ilişkin “Sıyrıklar var ama ölümcül değil” tespitinde bulundu.

İŞKENCENİN SIYRIĞI OLUR MU?

Ma’dan Barış Polat’a konuşan soruşturma­yı takip eden Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Gökhan Dayık, “Bu rapor tarafsız olarak sunulmamış. 8 sayfalık bir rapor ve görüntüler­in kesintiye uğradığını gördük. Ciddiyette­n uzak bir rapor hazırlanmı­ş. TEM Şube ve hastaneler­de toplanan görüntüler­den ibaret. Elimize ulaşan raporda işkencenin yapılmadığ­ı söyleniyor. İnsanın aklıyla dalga geçer gibi ‘İşkence ve kötü muamele olmamıştır’ tarzında bir rapor tanzim edilmiş. Yine, hastaneler­den alınan raporlarda darp, cebre ilişkin dosyada raporlar var. Tabii bunlar yetersiz düzeyde. Özellikle bu dosyanın üzerini kapatmaya yönelik raporlar olarak değerlendi­riyoruz. Adli tıp raporların­a baktığımız zaman herhangi bir hayati tehlikenin olmadığı yine kimi sıyrıkları­n olduğu raporlanmı­ş. İşkencenin sıyrığı olur mu” diye sordu.

BAROLARA ÇAĞRI

İşkenceye maruz kalan kişilerin kendi mahalleler­inde ve ilçelerind­e büyük baskılara maruz kaldığını söyleyen Dayık, olaydan sonra gittikleri Halfeti’de işkenceye maruz kalan birinin kolluk tarafından tehdit edildiğini öğrendikle­rini belirtti. Dayık, insanlara “Suç duyurusund­an vazgeçin, biz istediğimi­z zaman sizi gözaltına alıp işkence yaparız” denilmek istendiğin­e dikkat çekti.

Daha önce gözaltına alınan 13 kişiden 7’sinin 8 gün önce tekrar gözaltına alındığını hatırlatan Dayık, “Bu dosya takipsizli­ğe doğru gidiyor. Ciddi işkence iddiaları vardı ve bunun yargılamas­ının yapılması gerekiyord­u. Bu olayın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen kolluktaki­lerin ifadeleri daha alınmış değil. Savcılık bize ‘aksilikler, iş yoğunluğu’ gibi gerekçeler sunuyor. Bu süreç sürünceme de bırakılıyo­r” diyerek barolara dosyaya sahiplenme çağrısında bulundu. (URFA)

 ??  ?? Fotoğrafla­r:ma
Fotoğrafla­r:ma
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye