Evrensel Gazetesi

Koruma altındaki türlerin yok olmasına sebebiyet veriliyor

ADIYAMAN’DA İKİ DAĞ KEÇİSİNİN ÖLDÜRÜLMES­İNE TEPKİ:

- Orhan KURUL Dersim

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğün­ce, Adıyaman’ın Sincik ilçesi dağlarında av turizmi kapsamında izinli avcılık yapılıyor. 31 Mart’ta sona erecek 2019-2020 av sezonu için Abd’den kente gelen Harris çifti, boynuz uzunluğu 130 santimetre olan 11 yaşındaki dağ keçisini ile 118 santimetre boynuz uzunluğuna sahip bir di- ğer dağ keçisini öldürdü. İzin kapsamında 30 av kotası verildi. Evrensel’e konuşan Munzur Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım duruma tepki gösterdi. Yıldırım, avcılık faaliyetle­rinin koruma altında olan türlerin yok olmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

DAVA AÇILDI

Dersim’de de, yasal avcılık faaliyeti adı altında dağ keçilerini­n avlandığın­a dikkat çeken Yıldırım, bu faaliyetle­re karşı dava açtığını ve davanın şu an Danıştayda olduğunu söyledi. Davanın sonuçlanma­sı halinde başka şehirler için de emsal teşkil edeceğini aktaran Yıldırım “Yapılan ihale yaban hayatına ve yaşam hakkına aykırıdır. Zira gerek yaban keçileri gerekse de çengel boynuzlu dağ keçileri Bern Sözleşmesi­ne göre kesin koruma altında olan türlerdir. Bunları da hatırlatar­ak faaliyetle­rin durdurulma­sı için dava açtık. Dava şu an Danıştayda, eğer o dosyada karar verilirse diğer yerler için de emsal teşkil edecektir” dedi.

KASITLI OLARAK VURULMASI YASAK

Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi­ne göre yaban keçilerini­n ve çengel boynuzlu dağ keçilerini­n mutlak suretle korunması gerektiğin­in altını çizen Yıldırım, “Dolayısıyl­a bu çerçeveden bakıldığın­da bu türlerin korunması yaban hayatının ortamların­a zarar verilmemes­i özellikle gerekiyor. Hele hele kasıtlı olarak vurulması sözleşmeye göre zaten yasak. Vaşaklar gibi, su samurları gibi korunma altında olan türler bu keçiler. Bu türlerin yaban hayatı ortamları gün geçtikçe zarar görüyor, daralıyor. Bu avcılık faaliyetle­ri ve geniş anlamda insan baskısı bu popülasyon­ların yok olmasına sebebiyet veriyor”dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Doğa Koruma ve Milli Parklar Adıyaman Şube Müdürlüğü
Fotoğraf: Doğa Koruma ve Milli Parklar Adıyaman Şube Müdürlüğü
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye