Evrensel Gazetesi

Hindistan’da tehlikeli provokasyo­n

HİNDU MİLLİYETÇİ­Sİ GRUPLAR, HÜKÜMETİ PROTESTO EDENLERE VE MÜSLÜMAN MAHALLELER­İNE SALDIRIYOR

-

Hindistan’da “ayrımcı olduğu” gerekçesiy­le bir süredir kitlesel protestola­ra neden olan tartışmalı vatandaşlı­k yasası nedeniyle başkent Delhi’de Hindu milliyetçi­si gruplar, yasayı protesto edenlere saldırıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk resmi Hindistan ziyaretine denk gelen saldırı ve çatışmalar­da son 4 günde en az 20 kişi hayatını kaybetti. 56’sı polis, en az 189 kişinin de yaralandığ­ı, hastaneye kaldırılan çok sayıda kişide kurşun yarası bulunduğu belirtiliy­or.

İKTİDAR PARTİSİ TEHDİT ETTİ, SALDIRILAR BAŞLADI

Çatışmalar­ın İktidar Partisi Lideri Kapil Mishra’nın provokatif açıklamala­rından sonra başlaması dikkat çekiyor. Kapil Mishra, yeni vatandaşlı­k yasasını protesto etmek için oturma eylemi yapan göstericil­eri hafta sonunda tehdit etmiş ve ABD Başkanı Trump’ın ülkeden ayrılmasın­dan sonra göstericil­erin zor kullanarak dağıtılaca­ğını söylemişti.

İktidardak­i Hindu milliyetçi­si Bharatiya Janata (BJP) Hükümeti tarafından geçen yıl sonunda onaylanan Yeni Vatandaşlı­k Yasası, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’dan ülkeye gelen 6 din grubundan mülteciler­e vatandaşlı­k hakkı tanıyor. Ancak yasa “Müslümanla­rı” kapsam dışında bırakıyor.

AZINLIK MAHALLELER­İNE SALDIRILAR

Yeni Delhi’de yasaya karşı çıkan ve destekleye­n gruplar arasında pazar günü başlayan çatışmalar, Müslüman azınlığın yaşadığı kuzeydoğu Delhi’de yoğunlaştı. Başkentin Maujpur, Kardampuri, Jaffrabad, Gokulpuri, Chand Bagh ve Bhajanpura bölgelerin­de devam eden gösteriler­de, çok sayıda

araç, dükkan ve ev ateşe verilirken, polis gruplara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bbc’nin bölgedeki muhabirler­ine göre, Hindu grupların sloganlar eşliğinde çevreye taş atıyor ve çatışmalar Delhi merkezine yaklaşık 18 kilometre mesafedeki Müslüman ağırlıklı 3 bölgede yoğunlaşıy­or.

Salı öğleden sonra Shahadra bölgesinde bir cami de Hindu milliyetçi­leri tarafından tahrip edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler­de bir kişinin minarenin tepesindek­i hilali sökmeye çalıştığı görülüyor.

‘EVLERİ BASTILAR’

Yeni Delhi’nin kuzey doğusundak­i Mustafabad bölgesi sakinlerin­den Rauf Han da, Hindu grupların “dini sloganlar” atarak Müslümanla­rın evlerine demir çubuk ve bambu sopalarıyl­a saldırdığı­nı söyledi. Han, evlerin kapılarını zorlayarak içeri giren grupların, insanları dövdüğünü ve eşyalara zarar verdiğini belirtti.

Hastane yetkililer­ine göre şu ana kadar Delhi’de 13 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında hem Müslüman hem de Hindular bulunuyor. Olaylarda bir polis memuru da hayatını kaybetti. Ayrıca NDTV Haber Kanalının iki muhabiri de

göstericil­er tarafından ciddi şekilde darbedildi. NDTV Editörü Nidhi Razdan Twitter’dan, göstericil­erin, dövdükleri kişilerin “Hindu” oldukların­ı anladıktan sonra muhabirler­ini bıraktığın­ı yazdı.

Öte yandan çatışmalar­ı önleme gerekçesiy­le çeşitli yasaklar uygulanıyo­r. Bölgede 4’ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Bazı metro istasyonla­rı kapatılırk­en, polis çatışmalar­ın yaşandığı bölgelere girişlerde kimlik kontrolü yapmaya başladı.

Aa’nın haberine göre, olaylarla ilgili 1 kişi tutuklanır­ken, 20 kişi de gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye