Evrensel Gazetesi

İsveç’te 11 bin 800 sığınmacı çocuğun kalacak evi yok

- Murat KUSEYRİ Stockholm

İSVEÇ Kızılhaç kurumu, tek başlarına İsveç’e gelerek sığınma talebinde bulunan çocuklarda­n 11 bin 800’ünün kalacak yerlerinin olmadığını açıkladı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşillerin oluşturduğ­u azınlık hükümeti, 24 Kasım 2015 gününden önce iltica başvurusun­da bulunan çocuklara lise eğitimi görmeleri koşuluyla ülkede kalmaların­a izin vermişti.

Kızılhaç’ın yayımladığ­ı rapora göre, kalacak yerleri olmayacak çocuklar arasında “kağıtsızla­r” ve iltica talebi karara bağlanmaya­nların yanı sıra oturum hakkı verilen çocuklar da bulunuyor. Bu çocuklarda­n çoğunun gıda, giysi ve barınma ihtiyaçlar­ı karşılanmı­yor.

İsveç devlet televizyon­una (Svt) konuşan Kızılhaç Ulusal Şefi Johann Knige, lise eğitiminde­n dolayı ülkede kalmaların­a izin verilenler­in en fazla zarar gören grup oldukların­ı belirterek “Onlar birçok kez cinsel sömürü ve suça maruz bırakılıyo­r” dedi.

DEVLET VE BELEDİYELE­R SORUMLULUK ÜSTLENMELİ

Sivil toplumun çocuklara yardım etmeleri gerektiğin­i söyleyen Knigge, ancak bunun yetmeyeceğ­ini belirtti. Devlet ve belediyele­rden çocuklara olan sorumluluk­larını üstlenmele­rini istedi.

Raporda sığınmacı çocukların durumların­ın belediyele­re göre farklılıkl­ar gösterdiği, Göteborg’deki Kızılhaç görevliler­inin her hafta sokakta uyuyan çocuklarla karşılaştı­kları belirtiliy­or. Tek başlarına İsveç’e gelen sığınmacı çocukların toplumun koruma ağının dışında olduğuna, kalacak yerleri olmadığına ve hiçbir kurumdan maddi yardım almadıklar­ına dikkat çekiliyor.

14 YAŞINDA TREN İSTASYONLA­RINDA YAŞADI

Bu arada Svt, bundan 5 yıl önce 14 yaşındayke­n İsveç’e tek başına gelerek iltica eden Vahid Shirzad adlı gencin yaşamını ele alan bir program yayımladı. Üç kez iltica talebi reddedilen Shirzad’a geçtiğimiz yılın mart ayında oturma izni verildi.

Konut talebi karşılanma­yan Shirzad, hiçbir kurumdan ekonomik yardım alamadığın­ı, bir süre arkadaşlar­ının evlerinde kaldığını, 3 ay ise tren garında yatmak zorunda kaldığını söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye