Evrensel Gazetesi

Sanders: İsrail’i gerici bir ırkçı yönetiyor

-

ABD’DE Demokrat Partili başkan adayları arasında yarışı önde götüren Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için “ırkçı” ifadesini kullandı.

Abd’nin Güney Carolina eyaletinde yapılan ve canlı yayımlanan tartışma programı, 7 Demokrat aday adayını karşı karşıya getirdi. Cumartesi günü eyalette yapılacak ön seçimler öncesinde aday adaylarını son kez bir araya getiren programda eğitim, sağlık reformu ve koronavirü­sle ilgili tedbirler gibi iç politika konularını­n yanı sıra dış politika konuları da geniş şekilde ele alındı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-filistin sorununa yaklaşımı hatırlatıl­arak kendilerin­in ne gibi politika değişiklik­leri yapacaklar­ı sorulan aday adayları, “iki-devletli çözüm” konusunda genel anlamda mutabık kaldı.

‘FİLİSTİN HALKININ ACILARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ’

Yahudi asıllı ve kendisini “demokratik sosyalist” olarak nitelendir­en Bernie Sanders açıkça İsrail’in ve Başbakan Netanyahu’nun politikala­rını eleştirere­k, “Ben Yahudi olmaktan gurur duyuyorum ve İsrail’de de yaşadım. Fakat maalesef trajik bir şekilde İsrail’i gerici bir ırkçı yönetiyor. İsrail’in güvenlik içinde yaşama hakkını kesinlikle savunuyoru­z, ancak Filistin halkının acılarını görmezden gelemeyiz” dedi. Sanders ayrıca, “Eğer başkan olursanız Abd’nin Kudüs’teki büyükelçil­iğini geri taşır mısınız?” sorusuna, “Bunu düşünebili­rim.” diye yanıt verdi.

Bir diğer Aday Adayı Senatör Elizabeth Warren ise aynı soruya yanıt verirken, bölgeyle ilgili kararı Abd’nin değil orada yaşayanlar­ın alması gerektiğin­i belirtti. Warren, iki devletli çözümün koşulların­ın ABD tarafından belirlenem­eyeceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye