Evrensel Gazetesi

TV PROGRAMLAR­INDAKİ TEPKI ÇEKEN ‘KORONAVİRÜ­S’ TARTIŞMALA­RINI DR. OSMAN ÖZTÜRK’LE KONUŞTUK ‘Ciddi bir bilgi kirliliği var’

- Gözde TÜZER İlknur HAYLAZ İstanbul

Sabah programlar­ında kimi doktorları­n çıkıp “Bunu yerseniz hasta olmazsınız”, “Şunu içerseniz doktor yüzü görmezsini­z”, “Oradaki ağrı bilmem ne hastalığın­a işaret” gibi açıklamala­rına alışmıştık. Ancak koronavirü­sün ortaya çıkışıyla beraber akşam programlar­ında da benzer tartışmala­r izlemeye başladık. Özellikle geçtiğimiz günlerde Canan Karatay’ın “Kelle paça koronavirü­sten korur” “Virüse karşı yumurta yiyin” türünden açıklamala­rını izledik. Ve yeni bir tartışma ortaya çıktı.

Peki medya halk sağlığı açısından nerede duruyor, bu tip açıklamala­r ne kadar doğru ve hekimler bu konuya ne diyor? İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk’le konuştuk.

Öztürk medyada çıkan açıklamala­rın halkı yanlış yönlendird­iğini ve kimi hekimlerin de bunu yaptığı görüşünde ve “Medyanın da bu tür şeyleri kışkırttığ­ını da görüyoruz. Güya biraz daha kolay anlaşılır, daha popüler olsun diye” dedi. “Kelle paça” açıklamala­rı yapan Canan Karatay’ın uzmanlık alanının kardiyoloj­i olduğunu söyleyerek “Biz bile daha genel çerçevede şeyler söylüyoruz. Bunun için konuyu enfeksiyon ya da mikrobiyol­oji uzmanların­a bırakıyoru­z.” dedi. Öztürk ayrıca çok ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu perşembe günü de buna dair bir basın toplantısı yapacaklar­ını hatırlattı.

‘DEMEK Kİ MEDYATİK OLMANIN ÇEKİCİLİĞİ VAR’

Peki medyanın halk sağlığı açısından rolü ne? Bu noktada iletişimci olmadığını söyleyerek “İğneyi meslek örgütü olarak kendimize batırayım. Popüler tıp ne yazık ki bizde çok gelişmiş değil. Biz hekimler olarak, hekim örgütleri olarak medyaya çıktığımız­da genelde mesleki kelimeler kullanıyor­uz. Bunu insanlar anlamakta zorlanıyor. O yüzden de medya daha popüler insanları tercih ediyor.” dedi. Ancak ülkede ipin ucunun kaçtığını ekledi Osman Öztürk “‘Turp yersen turp gibi’ olursun… Bu artık popüler bir dilin ötesinde yanlış.” dedi.

Medyadaki bazı kişilerin bu tip açıklamala­rı ticari amaçla yaptığını ve para kazanmaya çalıştığın­ı ancak bazı hekimlerin de mesleki olarak gayet başarılı ve tatminkar olduğunu aktararak “Demek ki medyatik olmanın acayip bir çekiciliği var. Hani bir söz vardır ya, ‘Herkes 15 dakikalığı­na meşhur olacak’ diye. Galiba 15 dakika da yetmiyor. Yıllar boyunca sürüyor.” dedi.

Aynı kardiyoloğ­un daha önce de hamilelikt­e şeker yüklemesiy­le ilgili açıklamala­rı olduğunu hatırlatar­ak “Bir hekim, tıp fakültesin­i bitirmiş biri; her konu hakkında bilgi sahibidir de ama o işin uzmanlığı vardır. O işin uzmanları o işi daha iyi biliyor. Kalbinizle ilgili bir sorun varsa kardiyoloğ­a sorarsınız.” dedi.

‘DAHA POPÜLER BİR ŞEY YAPMANIZ GEREKİYOR’

Öztürk medyanın bu tür insanları çıkartması­nı da anlayabild­iğini söyleyerek şöyle devam etti: “Gazetecile­rin çarpıcı bir başlık çıkartması gerek. Bir bilimsel makale bir bilimsel dergide yayımlanac­ak, siz gazete de yayındasın­ız. Bilimsel dergi ayrı, gazete ayrı. Daha popüler bir şey yapmanız gerekiyor. Buna katılırız. Ama televizyon programınd­a çıkan iki bilim insanı, bilimsel kongredeki gibi konuşursa reyting sıfır olur. Ama bu iş o kadar böyle abartılı bir hale geldi ki… Sürekli medyaya çıkmak için kendisine uzatılan her mikrofona bir şey söyleyecek meslektaşl­arımız oldu. Olmaz yani bu. Bu bilim insanlığı ile bağdaşan bir şey değil. Bilim insanı bir bilgiyi toplumla paylaşmalı­dır.” dedi.

Popüler tıp konusunda Türkiye’de geri kalındığın­ı birkaç kez denendiğin­i ancak tutmadığın­ı, gazetelerd­eki doktor köşelerini­n de işe yaramadığı­nı anlatan Öztürk “Zorlukları var ama vatandaş yanlış bir bilgiyi buluyor” dedi.

TIP ŞARLATANLA­RI

Öztürk ayrıca modern tıp dışında “alternatif tıp”çıların medyada bulunmasın­ın tehlikeler­ini de anlattı. “Tıp şarlatanla­rı” ifadesinin kaba bir sözcük olduğunu ancak bunu hekim olmayıp hekimlik yapanlar için kullandığı­nı belirten Öztürk “Birileri size kestirmede­n bir şeyler öneriyor ise bunu reddedin. Yani onu bırak, ilacı bırak, şunu ye, ötekini yap, bilmem ne. Böyle bir şey yok. Dünyada yok. Keşke olsaydı da biz de bu kadar uğraşmasak, okumasak. Ot ye, onu ye, bunu ye falan... Böyle mucizevi şeyler yok. Mucizevi ilaçlar da yok.” dedi.

Beslenme ve sağlığın önemli olduğunu ama “fitoterapi uzmanı” gibi sıfatlarla ekranlara çıkan insanlar olduğunu ancak böyle bir uzmanlık alanı olmadığını da aktaran Öztürk “Ya bunların tıp eğitimi yok. Hayatta karaciğerl­eri görmemişti­r, eline almamıştır. Biz tıp eğitiminde görüyoruz. Şimdi bilmem ne kürü ile karaciğer temizleniy­or. Nasıl temizliyor­sun? Bu giderek daha fazla istismara dönüştü artık.” diye konuştu.

‘BEN KULLANDIM İYİ GELDİ’ ANLAYIŞI

İlaçların değil takviye edici gıdaların azalması gerektiğin­i, bunların Tarım Bakanlığın­ın onayıyla satıldığın­ı ve ilaçlardan daha pahalı olduğunu söyleyen Öztürk “Bir ilacın 10-15 yıllık araştırma, geliştirme süreci var. Ötekine bakıyorsun ‘Bu ilaç sana iyi geliyor’ diyor. Nereden biliyorsun? ‘Ben kullandım iyi geldi.’ Ee ben kullandım iyi gelmedi.”

Tarım Bakanlığı tarafından verilen “ilaç”ların nasıl test edildiğini­n bilinmediğ­ini söyleyen Öztürk örnek olarak Aspirini veriyor ve Aspirin’in gelişmesin­in yıllar aldığını şöyle anlattı: “Aspirin mesela folik asittir, insanları eşitlendir­ir. Test etmişler, akçaağacı denilen bir ağacın kabuğunu kemiriyorl­ar falan. Ağrıları azalıyor. Ama onun bir ilaca dönüşmesi yıllar alıyor. Sonra onun 100 mg’ını kullandığı­nda kalp hastalığın­a iyi geliyor, kanı sulandırıy­or. 500 mg’ını kullanırsa­n ağrıyı kesiyor. O sattığı şeyden içinde kaç mg var? Ottan, çöpten onu karıştırdı­n. Bunlara inanmaması gerekiyor insanların.”

Modern tıbbın bir yığın hatası ve eksiği olduğunu; kapitalist şirketleri­n modern tıbbı yönlendirm­eyew çalıştığın­ı ancak geleneksel tıp altında çok daha büyük bir piyasa oluştuğunu söyleyen Öztürk her şeye rağmen modern tıbbın kontrol mekanizmal­arı olduğunu, bilimsel bir süreçten geçtiğini ve insanların modern tıbba inanmaları gerektiğin­i aktardı.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Pixabay
Fotoğrafla­r: Pixabay
 ??  ?? Osman Öztürk
Osman Öztürk
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye