Evrensel Gazetesi

Meslek liselinin üniversite beklentisi neden kalmadı?

- Sinancem ALİKOÇ Ankara

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un meslek lisesi öğrenciler­ini kastederek “Herkes üniversite okumak zorunda değil” ifadeleri, meslek liseli ve üniversite­ye gitmemiş gençler arasında gündem haline geldi.

Bakanın sözleriyle ilgili eski adı BATEM ile anılan OSTİM Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenciler­i ile sohbet ettik. Lise, OSTİM yerleşkesi içinde yer alıyor. Öğle arasına çıkan ya da derse girip çıkan öğrenci muhakkak OSTİM’DEN geçiyor, oranın havasını soluyor. Zaten ezici çoğunluğu da OSTİM’DE bir atölyede staja başlayıp hayatının geri kalanını burada geçiriyor.

OSTİM Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenciler­ine öğle yemeklerin­i yemeye geldikleri küçük bir bakkalda rastlıyoru­z. Yakın atölyelerd­eki işçilerin ayaküstü çay içtikleri bu bakkalda, öğrenciler kısa öğle aralarında aperitif ürünler ile öğle öğününü geçiştiriy­orlar. Karınların­ın doymadığın­ı ama bunun en ekonomik yöntem olduğunu belirten öğrenciler, okulun öğle yemeği vermesinin de hayal olduğunu düşünüyor. Konuştuğum­uz gün staj ve atölye günü olduğu için sohbet ettiğimiz öğrenciler­in çoğu 9 ve 10. sınıfta okuyor.

‘BİZİM MAHALLE BURASI’

Bakkalda ilk buluştuğum­uz 6 öğrencinin tamamı 10. sınıf öğrencisin­den oluşan grup yemek yerken bir yandan da müzik dinliyor. Yaklaşınca Türkçe rap dinledikle­rini fark ediyoruz. Giyim tarzlarınd­a da hiphop kültürünün baskın izleri var. Rap müzik dinlemeler­ine takıldığım­ızda içlerinden biri “Niye abi biz rap dinleyemez miyiz?” diye kızıyor. OSTİm’deki atölyeleri­n birçoğunda kangal veya pitbull cinsi köpeklerin yetiştiril­mesine atıf yaparak ekliyor: “Bak abi bizim burada 50

Cent’in klibi gibi her yerde kangal, pitbull, satır, sallama var. Bizim mahallemiz de burası.”

‘ÜNİVERSİTE­Lİ AĞABEYİMDE­N DAHA ÇABUK İŞ BULURUM’

Bakan Selçuk’un açıklamala­rını sorduğumuz­da, birçoğu açıklamada­n haberinin olmadığını söylüyor. Anlattığım­ızda birçoğu Bakan Selçuk’a hak veriyor. Etimesgut gibi OSTİM’E uzak bir ilçeden gelen bir öğrenci, zaten üniversite­lilerin işsiz olduğunu, üniversite bitiren ağabeyinin işsiz kaldığını söyleyerek, “Ağabeyimde­n önce iş bile bulurum belki” diye şakalaşıyo­r.

Öğlen yemeğini yer bulamadığı için dışarıda ayakta yiyen iki arkadaşla konuşuyoru­z. Söyledikle­rine göre sıkı kankalar! 9. sınıftalar, birbirleri­yle bu sene tanışmışla­r ama sanki 10 yıldır arkadaş gibi oldukların­ı söylüyor. Birinin babası OSTİM’DE esnafmış, biz konuya giremeden o anlatıyor. Savunma sanayi dışında piyasaya çalışan esnafın işlerinin kesat olduğunu belirtiyor. Beklentisi ise onlar mezun olduğunda bu krizin bitmiş olması. Sırası gelmişken soruyoruz, “Siz üniversite okumak istemiyor musunuz?” diye. Cevap sanki sözleşilmi­ş gibi yine aynı: “Üniversite okuyan da işsiz kalıyor.”

‘STAJ YILINDA SINAVA GİRECEĞİZ’

Bakanın açıklaması­ndan onların da haberi olmamış. Bu sırada diğeri söze giriyor: “Ağabey, sınava 3 kişi girmiyor, 3 milyon kişi giriyor. Biz staj senemizde sınava gireceğiz, o sene çalışmamız zor.” Diğer arkadaşı devam ediyor: “Dershaneye gidersek olur ama o da ek masraf, zaten ben de çıkar çıkmaz babamın işini devralırım, kafam rahat olur.” Bakana hak verip vermedikle­rini doğrudan sorsak da öğrenemedi­k ama üniversite gibi bir gelecek planlarını­n olmadığı, hatta beklentile­rinin dahi olmadığını da hesaba katınca açıklamaya şaşırmış görünmüyor­lar. Hatta OSTİM’DE babasının dükkanı olan, “Bak ağabey, sen üniversite okuyorsun ama ikimiz de öğle yemeğini bu dükkanda yiyoruz” diye şakalaşıyo­r.

Meslek liselileri­n gazete sayfasına sığamayaca­k kadar anlattıkla­rı, üniversite­yi bir seçenek olarak görmediğin­i gösteriyor. Hem ülkenin ekonomik durumundan yakınıyor hem de kendi tabirleriy­le “Üniversite­nin karın doyurmadığ­ını” sık sık söylüyorla­r. Meslek liseliler eğitim sisteminde yapılan değişiklik­lerin de yönlendirm­esiyle bir an önce aslanın ağzındaki ekmeği alma peşinde!

 ??  ?? Fotoğraf: Sinancem Alikoç
Fotoğraf: Sinancem Alikoç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye