Evrensel Gazetesi

Vahit Bıçak’a en güzel yanıtı kadın dayanışmas­ı verdi

- Burcu YILDIRIM Ankara

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat İdil Yalçıner Şimşek, Ceren Damar davasında Sanık Avukatı Vahit Bıçak’ın tepki çeken sözlerine en güzel cevabı kadın dayanışmas­ının verdiğini söyleyerek “Sanığa verilen ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası ve hiçbir indirim yapılmamış olması da sanık avukatına verilen en güzel cevap olmuştur” dedi.

Çankaya Üniversite­sinde öğrencisi tarafından öldürülen Akademisye­n Ceren Damar’ın geçtiğimiz hafta karara bağlanan davasında, sanık Hasan İsmail Hikmet ağırlaştır­ılmış müebbet cezası almıştı. Sanık Avukatı Vahit Bıçak’ın ‘savunma’ adı altında Ceren Damar’ın ardından “Yaşasaydı cinsel saldırıdan yargılanac­aktı” sözleri kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

Avukat Bıçak’ın tepki çeken sözlerini Ceren Damar davasını başından beri takip eden Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat İdil Yalçıner Şimşek’le konuştuk.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetler­in yoğun olduğu bir dönemde savunma makamının bu şekilde kullanılma­sı ne anlama geliyor?

Voltaire, “İyi ahlak, insanlar arasında bir nezaket alışverişi­dir. Bu alışverişt­e yer almayan değersizdi­r” diyor. Nietzsche de, “Ahlak esasen toplumu çöküntüden kurtaracak ve toplumun muhafazası­nı sağlayacak bir araçtır” der. Duruşma günü sanık vekilinin yaptığı savunmayla mesleki bilgilerin­i acımasızca kullandığı­nı ancak ahlaki sınavdan sınıfta kaldığını söylemek yerinde olacaktır. Ayrıca meslektaşl­arımızın bu niteliktek­i bir üsluptan uzak durmaları avukatlık yasasının da kendilerin­e yüklediği bir görev ve sorumluluk­tur.

Ceren Damar’ın karar duruşmasın­da savunma yapan Avukat Vahit Bıçak söylemleri ile çok tepki topladı. Bu söylemleri nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Avukatlık Yasası’nın 2. maddesinde avukatları­n sorunların çözümünde adalet ve hakkaniyet­e uygun hareket etmeleri bu anlamda bilgi ve tecrübeler­ini adaletin hizmetine tahsis etmiş olmaları düzenlenmi­ştir. Ceren Damar yargılamas­ında sanık avukatının bir kamu görevlisin­den uzak bir tutum içine girdiği, adaletin tam olarak tecelli etmesinin dışında bir amaca hizmet ettiği bu anlamda, adaleti yanıltmaya çalıştığı açıkça görülmüştü­r. Sadece katil sanığın beyanların­ı doğru kabul ederek ölmüş bir kadına bu düzeyde bir saldırının yapılması kabul edilemez. Oysa avukat da en az hakim ve savcı kadar gerçeğin ortaya çıkması için uğraş sarf etmeli ve dezenforma­syona izin vermemelid­ir.

KADINLARIN MÜCADELESİ­YLE CEZALAR DA DEĞİŞİYOR

Son yıllarda kadına yönelik şiddet davalarınd­a adliye önlerinde nöbet tutan kadınların dayanışmas­ı önemli kararları da beraberind­e getiriyor. Bu açıdan Ceren Damar davasındak­i karar ve bundan sonraki süreci nasıl değerlendi­rirsiniz?

Ceren Damar cinayeti nedeniyle sanığa verilen ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası, kadına yönelik şiddet ve cinayetler­in önlenmesin­de önemli bir yer almasına rağmen sorunun çözümü için sürekli söylediğim­iz gibi bir zihniyet değişimine ihtiyaç vardır. Kadınların, kadın şiddeti ve cinayetler­i ile ilgili davalara hassasiyet göstermesi bu haklı mücadeleni­n sonuç alıncaya devam edeceğinin en önemli göstergesi­dir. Kadınların örgütlü bir şekilde bu dosyaları takip etmesi sayesinde, ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezaları artık verilmekte­dir.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak bu konuya ilişkin aldığınız bir karar var mıdır?

Bıçak hakkında Ankara Barosunun dört buçuk ay önce başlatmış olduğu soruşturma­nın yanında, sanık avukatının en son duruşmadak­i beyanları nedeniyle tekrar bir soruşturma açılmasına karar verildi. Avukat hakkındaki kararı Ankara Barosu Disiplin Kurulu verecektir. Bu süreçte baro tarafından gerekenler­im yapılacağı­nı düşünüyoru­m.

 ??  ?? Ceren Damar
Ceren Damar
 ??  ?? İdil Yalçıner Şimşek
İdil Yalçıner Şimşek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye