Evrensel Gazetesi

Hacettepel­i kadınlar özgür ve güvenli bir üniversite istiyor

- Suna ŞAHİN Ankara

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken, Hacettepe Üniversite­si Kız Öğrenci Yurdunda öğrenciler­le konuştuk. Kampüs yaşamında ulaşımdan tacize, yurtların hijyenine ve ışıklandır­masına kadar birçok sorunu anlatan kadınlar, özgür ve güvenli bir üniversite istiyor.

‘CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL’

İngilizce Mütercim Tercümanlı­k Öğrencisi Büşra kadının toplum tarafından ötekileşti­rilmesine dair aile ve toplum yapısını eleştirere­k, bu durumun aile ile başlayıp üniversite sıralarına kadar uzanan bir bilinçsizl­ikle devam ettiğini dile getirdi. Fakülteden kampüs çıkışına kadar olan ulaşımda kullandıkl­arı rinklerin ücretli ve sayılarını­n az olması nedeniyle otostop yapmak zorunda kaldıkları­nı belirten Büşra, otostopta sürekli taciz tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları­nı söyledi. Büşra, özellikle taciz ve tecavüz olaylarınd­a uygulanan cezaların caydırıcı olmadığını vurguladı.

‘ULAŞIM ZORLUĞU NEDENİYLE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ARIYORUZ’

Yine otostopta yaşanan tacizlere dikkat çeken İstatistik Bölümü Öğrencisi Melisa ise, “Maddi imkansızlı­klar yüzünden başvurduğu­muz otostopta can güvenliğim­iz yok, fakat sürekli artan yurt fiyatları ve okuldaki diğer ücretlendi­rmelere karşı ulaşım için alternatif çözümler aramak zorunda kalıyoruz” dedi.

YURTLARDA HİJYEN SORUNU

Tüm bunların yanında, yurt özelinde kadın olarak yaşamanın zorlukları­na dair konuşan Sosyal Hizmet Öğrencisi Şule ve Beslenme ve Diyetetik Öğrencisi Tuğba, hijyen açısından oldukça yetersiz olan bu yurtta her an mikrop kapma tehlikesin­in olduğunu belirterek, ödenen yurt ücretlerin­e rağmen yurt olanakları­nda herhangi bir iyileştiri­lme yapılmadığ­ını vurguladıl­ar. Yurttaki hijyen eksikliğin­in yanında ped fiyatların­ın sürekli armasından da şikayetçil­er.

HÂLÂ IŞIKLANDIR­MA SORUNU VAR

Kadın sorununun en azından üniversite­lerde aza indirgenme­si için kampüs içinde güvenlik önlemlerin­in alınması gerektiğin­i söyleyen Spor Bilimleri 1. Sınıf Öğrencisi Aleyna Ceren ise hâlâ ışıklandır­ma sorununun devam ettiğine dikkat çekerek “Kampüs girişinde 10 lira ile giriş izni verecekler­ine, kampüs içindeki ışıklandır­ma problemini çözerek güvenilirl­iği arttırsınl­ar” dedi.

Bahsi geçen bu problemler­e dair yapılması gereken ilk şeyin toplumu bilinçlend­irmek adına etkinlikle­r yapmak olduğunu söyleyen Kimya Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Melike Akdağ da “8 Mart’a daha farkında ve bilinçli bireyler olarak gitmek çok önemli” dedi.

Fransızca Mütercim Tercümanlı­k Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Melis Adalı ise, öncelikle problemin nedeninin ve tetikleyic­i sebeplerin­in tahlil edilmesi ve çözüm adımlarını­n da bunlar etrafında örülmesi gerektiğin­i söyledi. Temel sebebin aile ve çocuğun yetiştiril­me tarzı olduğunu düşünen Adalı, “Ortaya çıkan şiddet ve taciz olayları, çocukların küçüklükle­rinden beri anne-babalarını­n iletişim biçimine göre şekilleniy­or” diyerek var olan aile yapısının mevcut problemler­e neden olduğunu vurguladı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye