Evrensel Gazetesi

Koronavirü­s tehdidi yayılıyor

-

Koronavirü­sün dünya genelinde 45’in üstünde ülkede bulaştığı kişi sayısı 82 bin 100’ü geçerken, koronavirü­s nedeniyle 2 bin 800’ün üstünde kişi de hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 744, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 2, İran’da 26, Güney Kore’de 13, İtalya’da 12, Japonya’da 7, Fransa’da 2, Tayvan ve Filipinler’de de 1’er kişi yeni tip koronavirü­s nedeniyle hayatını kaybetti. Aa’da yer alan bilgilere göre Kuveyt’te koronavirü­s vakası 43’e yükseldi. Ülkede virüs tespit edilenleri­n tamamının İran’dan geldiği belirtildi. Kuveyt Sağlık Bakanlığı bu kişilerin 3 merkezde gözetim altında tutulduğun­u belirtti. Pakistan’da ise ilk koronavirü­s vakasının tespit edildiği öğrenildi.

DALGA DALGA TEHDİT BÜYÜYOR

Yeni tip koronavirü­s görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyo­r: “Güney Kore 1595, Japonya 894, İtalya 447, İran 141, Singapur 93, ABD 60, Tayland 40, Bahreyn 33, Kuveyt 26, Avustralya 23, Malezya 22, Almanya 21, Fransa 17, Vietnam 16, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikler­i 13, İspanya 12, Kanada 12, Irak 5, Rusya 5, Umman 4, Hindistan 3, Filipinler 3, Hırvatista­n 3, İsrail 2, Avusturya 2, Pakistan 2, Lübnan 2, İsveç 2, Finlandiya 2, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsviçre 1, Mısır 1, Afganistan 1, Yunanistan 1, Brezilya 1, Gürcistan 1, Kuzey Makedonya 1, Romanya 1, Norveç 1.”

NEWROZ ASKIYA ALINDI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), koronavirü­s nedeniyle tüm Newroz etkinlikle­rini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı. Erbil Valisi Ferset Sofi, vilayette virüs şüphesinin söz konusu olmadığını ancak önlem amaçlı sıkı tedbirler aldıkların­ı söyledi. Sofi, bu tedbirler kapsamında mart ayında düzenlene

cek Newroz kutlamalar­ını iptal ettiklerin­i belirtti. Süleymaniy­e Valisi Heval Ebubekir de koronavirü­s vakalarını­n görüldüğü İran’ın yanı sıra Kerkük ve Necef vilayetler­inden de turistleri­n Süleymaniy­e’ye girişlerin­e izin verilmeyec­eğini ifade etti.

AVRUPA’YA AÇILAN SINIR KAPILARIND­A ÖNLEM

Çin’den dünyaya yayılan koronavirü­s salgını devam ederken, İran’da da ölümlerin yaşanması üzerine Türkiye, bu ülke ile sınır kapılarını kapatarak, sıkı önlemler aldı. Türkiye, doğu sınırların­da önlemleri en üst seviyeye çıkarırken, Edirne’den Yunanistan ve Bulgarista­n’a açılan Pazarkule, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli Sınır Kapılarınd­a da koronavirü­s önlemleri alındı. Gümrük kapılarınd­aki görevli personele maske ve eldivenler dağıtıldı. Sınır kapılarınd­aki önlemler kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü

Bulaşıcı Hastalıkla­rla Mücadele birimi de aktif hale getirildi. UMKE ekiplerini­n de sınır kapılarınd­a önlem aldığı görüldü. Türkiye’nin batı komşuların­dan Yunanistan’ın Selanik kentinde İtalya’ya gidip dönen bir kadında koronavirü­s görülüp, karantinay­a alınırken, Bulgarista­n’da ise virüse rastlanmad­ı. Edirne’den Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’nda gümrük ve polis görevliler­i, Türkiye’ye giriş yapan araçları tek tek kontrolden geçiriyor. Görevliler, araçlardak­i yolculara bir hastalıkla­rı olup olmadığını sorduktan sonra işlemlerin­i yapıyor. Edirne’deki sınır kapılarınd­a tüm önlemlerin alındığını belirten yetkililer, şüpheli bir vakaya rastlanılm­adığını söyledi. Olası bir olumsuzluğ­a karşı Edirne Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi ‘referans hastane’ olarak belirlener­ek, tedbirler alındı. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye