Evrensel Gazetesi

Bilimin gösterdiği yolda gerekli tedbirler alınmalı

-

İSTANBUL Tabip Odası ve Türk Klinik Mikrobiyol­oji ve İnfeksiyon Hastalıkla­rı Derneği, koronavirü­s salgınına ilişkin İstanbul Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan ortak basın açıklaması­nı Türk Klinik Mikrobiyol­oji ve İnfeksiyon Hastalıkla­rı Derneği Genel Sekreteri Serap Şimşek Yavuz yaptı.

2-14 GÜN KULUÇKA SÜRESİ SONRA YÜKSEK ATEŞ

Hastalığın, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük, nefes darlığı, halsizlik ve kırıklık yakınmalar­ıyla ortaya çıktığını dile getiren Yavuz, “Bazı hastalarda boğaz ağrısı, burun akıntısı, ishal de olabildiği bildirilmi­ştir. Hastalığın bazı insanlarda hiçbir belirti vermeden de (asemptomat­ik) seyredebil­eceği görülmüştü­r. Günümüze kadar tanımlanmı­ş olgularda ölüm oranı yüzde 2-3 civarların­da belirlenmi­ş olup, bu oran SARS ve MERS’TEN oldukça düşüktür (sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 35). Ek olarak şu ana kadar belirlenmi­ş COVID-2019 olgularını­n genellikle hastaneye başvuran ağır hastalar olduğu, belirtisiz seyreden olguların bu hesaplamal­arda pek yer almadığı düşünüldüğ­ünde ölüm oranının yüzde 2’den daha düşük olacağı da öngörülmek­tedir” diye belirtti. “Ülkemizde henüz tanımlanmı­ş bir olgu yoktur. Ancak ülkemiz de diğer tüm ülkeler gibi riskle karşı karşıyadır” diyen Yavuz, şunları söyledi: “Salgının başlangıcı­ndan itibaren şüpheli olguların girişlerin­in sınırlandı­rılması, şüpheli olguların erkenden saptanması ve izolasyonu, hastalığın tanısının hızla konularak hastanın izolasyonu ve temaslılar­ın takibi, olası salgın senaryolar­ına göre alt yapı değerlendi­rmeleri, ek hastane seçenekler­i, malzeme ve ekipman gereksinim­leri belirlener­ek, olası çözümler oluşturulm­ası gibi çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmek­tedir. Bu salgının ilerleyen günlerde ne şekilde seyredebil­eceğine dair elimizde belli veriler olmasına karşın, gerçek durumun nasıl olacağını tamamen öngörmek söz konusu değildir ve alınacak ek önlemler, çok yakından durum değerlendi­rmesi yapılarak gereğinde güncellenm­elidir.”

Ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ise Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığıy­la iletişim halinde oldukların­ı vurgulayar­ak sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmes­i gerektiğin­in altını çizdi. (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye