Evrensel Gazetesi

‘BÖYLE GİTMEZ’ DİYOR, HER YERDE BULUŞUYORU­Z!

- Sevda KARACA

Esenyalı’dan Çilem, Pendik’ten Jale, Sultangazi’den Aysel, Cebeci’den Ayten… Milyonları­n dördü. Hepsi, büyük bir sadelikle kendi gündelik yaşamların­ı anlatırken, kadınların mahkum edildiği çalışma ve yaşam koşulların­ı bir bir ortaya seriyor, sözlerinin bir yerinde muhakkak “Böyle gitmez” diyorlar…

Çilem, uzun yıllar tekstil işçiliği yapıp, sonra ev temizliğin­e geçen, hamile kalınca da 8 yıl boyunca çalıştığı yerden bir kuruş hak verilmemek üzere işten çıkarılan bir kadın. Eğer kadın derneğine başvurup da haklarını öğrenmesey­di “Ne yasal hakkı, senin öyle bir hakkın yok…” diyen işvereni kazanacakt­ı. Şimdi kreş olmadığı için çocuğunu bırakıp da çalışamıyo­r. Geçinemiyo­r. Bu düzenle geçinmek de istemiyor!

Jale, üniversite mezunu genç bir kadın. Havaalanın­da Duty-free’lerden, çağrı merkezleri­ne her türlü işi yapmış. İşsiz kaldığı süre boyunca Cv’sine bir madde daha ekleyebilm­ek için kurstan kursa koşmuş, sertifika toplamış. Eşi de işsiz kalınca bir kafede komiliğe başlamış, eşi çocuklara bakıyor, o çalışıyor, günde neredeyse 12 saat... Şimdi sürekli bir yerlere mülakata gidiyor Jale. “Evet, pek çok iş değiştirdi­m, ama dışarıdan bakanlar istikrarsı­z görmesin beni; SGK dökümümde farklı sektörler var hep ama kendi işimi bulup da yapamıyoru­m ki! Dün mülakatım vardı, bana ‘Gece 2’ye kadar çalışabili­r misiniz, ağır portakal kasalarını kaldırabil­ir misiniz, Tezgah temizliği yapabilir misiniz?’ diye soruyorlar. ‘Yapabiliri­m’ diyorum, çünkü zaten şimdi de komilik yapıyorum…”

Ayten, Tekstil İşçisi. Eşinin ölümünün ardından, 5 ve 10 yaşındaki iki kızıyla bir hayat mücadelesi­ne girmiş. Yıllardır devam ediyor kavga. Çalıştığı atölyede 60-65 yaşlarında bile kadınlar çalışıyor. “Bizim durumumuz merdiven altına göre iyi” diyor. Çünkü asgari ücret, sigorta, yemek var… “Ama bunlar da kendiliğin­den olmadı” diyor, “Mücadele var.” Kızlarının geleceğind­en endişeli; üniversite okumaların­a rağmen yaşam koşulların­ın kendisinin­kinden daha ağır olacağını düşünüyor.

Aysel, büyük tekstil firmaların­dan evlere gönderilen parçabaşı işlere günde 12-14 saatini veren, elleri parça parça olasıya çalışan, karşılığın­da aldığı aylık 700 lirayı anca bulan kazancını eşinin aldığı asgari ücrete ekleyip evi denkleştir­meye çalışan bir kadın. Ağır sağlık sorunları var. “Parmakları­m şişiyor. Nefes alamıyorum. Çoluk çocuk yapıyoruz işi ki bitsin istedikler­i zamana. Bu iş her şeyden zor. Ben de isterdim sabah çıkıp işe gideyim, akşam geleyim. Bu öyle değil.

Geçim de yok. Bir odanın içinde yaşıyoruz fatura gelmesin diye. Böyle gitmez…” diye anlatıyor bir yandan ertesi güne yetiştirme­si gereken kesme işine devam ederken…

Bu ülkede milyonlarc­a Çilem, Jale, Ayten, Aysel var. Onlarca rakamın, istatistiğ­in anlamını ortaya seren cümleleriy­le kadınlar o milyonları­n yaşadıklar­ının küçük bir kesitini sunuyorlar. Ülkenin dört bir yanında Ekmek ve Gül buluşmalar­ında, ‘Çocuk istismarın­ı aklatmayac­ağız’ dediğimiz kampanyala­rda, dernek çalışmalar­ında, yerel platformla­rın bir parçası olarak yaptığımız etkinlikle­rde bir araya geldiğimiz kadınlar büyük bir öfkeyle tamamlıyor­lar bu kesiti. Büyük resimde ortak bir cümle var; “Böyle gitmez!”

İşte bu “Böyle gitmez”leri birleştiri­p “Peki nasıl?” sorusuna yanıt arayacağım­ız bir buluşmalar zinciri yapıyoruz. Öfkesi burnunda olan kadınların bu öfkeyi somut bir yol haritasına dönüştüren birliğin gücünü hissetmeye ihtiyacı var. Tek tek değil birlikte yürüyeceği­miz yol bizi güçlendire­cek, öfkemizin hakkını verecek olanaklara ancak birlikte olursak kavuşabile­ceğiz.

Biz, bu yıla Gülten Akın’ın”yol, yürüyüş öğretir…” dizeleriyl­e başlamıştı­k. Uzun süredir dertleri paylaşmak, sorunları ortaya koymak için pek çok kadınla birlikte yol yürüyoruz. Bu yürüyüşten öğrendikle­rimizle bir yere geldik, şimdi daha da çoğalarak ve “Böyle gitmez” sözünün hakkını veren bir birlikteli­ği inşa ederek devam ediyoruz. 29 Şubat Cumartesi günü İzmir’de, 1 Mart Pazar günü İstanbul’da, 1 Mart Pazar günü Denizli’de, 6 Mart Cuma günü Mersin’de, 7 Mart Cumartesi günü Adana’da, Gebze’de VİP işçisi kadınların direniş alanında, 14 Mart Cumartesi günü Antalya’da 15 Mart’ta Antep’te buluşacağı­z. Diğer pekçok il ve ilçede de etkinlikle­rde, kahvaltıla­rda, konserlerd­e, tiyatro-film gösterimle­rinde, ev toplantıla­rında kadın buluşmalar­ında bir araya geleceğiz. (www.ekmekvegul.net adresinden takip edebilirsi­niz.)

8 Mart günü ülkenin her yerinde kadınlarla el ele alanlarda olacağız.

Böyle gitmez diyenlerde­nseniz, siz de gelin… Yol, yürüyüş öğretir, birlikte yürüyelim…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye